PUBLICITÉ

Bergziekte: kom van bij de eerste symptomen naar beneden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/08/2003 - 00h00
-A +A

De bergziekte kan iedereen treffen, ook de grootste sportievelingen en ook op minder dan 2.000 meter hoogte. De eerste symptomen mogen niet geminimaliseerd of verdoezeld worden, want er kunnen algauw complicaties optreden met een soms fatale afloop.

PUB

Bergziekte is al bekend sinds de Spanjaarden in de 16de eeuw het Andesgebergte veroverden. Over het precieze ziektemechanisme is nog altijd weinig geweten, maar de symptomen zijn makkelijk te herkennen: hoofdpijn, misselijkheid en eetlustverlies. Ook al zijn ze onschuldig, toch moeten ze ernstig genomen worden en moet de persoon in kwestie onmiddellijk weer afdalen. Er kunnen zich immers complicaties voordoen: braken, evenwichtsverlies en zelfs gedragsstoornissen, die op een long- of hersenoedeem wijzen, mogelijk met dodelijke afloop. Elk jaar doen er zich ongevallen voor door gebrek aan informatie of door nalatigheid (dergelijke symptomen kunnen tijdens het sporten als een teken van zwakheid beschouwd worden, dus worden ze algauw verdoezeld of geminimaliseerd).

Niemand is er vrij van!

Bergziekte is zeer courant en kan iedereen treffen, man of vrouw, jong of oud, sportief of niet. Tussen 10 en 15 % van de bergsporters heeft er last van op minder dan 2.000 meter hoogte, bijna 50 % tussen 3.000 en 4.000 meter en 75 % tussen 4.000 en 5.000 meter.Er bestaat geen wondermiddel tegen: onmiddellijk terugkeren is de boodschap!

De onderzoekers zijn sterk geïnteresseerd in de ziekte, want een beter inzicht erin zou niet alleen een remedie kunnen opleveren, maar ook sleutels kunnen aanreiken om longhypertensie en sommige neurologische aandoeningen te bestrijden en het mechanisme van een hartinfarct te begrijpen. Zo worden er momenteel studies uitgevoerd over het effect van hoogte op het spraakvermogen, via spraaktests. Op grote hoogte - net als in de ruimte - wijst een verminderde articulatie immers op hersenaantasting.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/08/2003 - 00h00 Jean-Paul Richalet, professor geneeskunde aan de universiteit Parijs XIII en wetenschappelijk directeur van de Association pour la recherche en physiologie de l'environnement (Arpe, Vereniging voor onderzoek naar omgevingsfysiologie), " Tout savoir sur la santé en montagne ", Ed. Favre, juni 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lofrede aan de pedometer Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h54

U weet het uiteraard allang: wandelen is goed voor de gezondheid! Er bestaat zelfs een middel om de vooruitgang die u boekt, te meten met behulp van een prachtig instrument: de pedometer, podometer of stappenteller.

Zwemmen houdt het hart in vorm Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h16

Zwemmen is een uitstekende sport voor het hart, ook voor personen die al een hartinfarct hebben gehad. De kunst bestaat erin geen uitputtingsslag te leveren tegen het water, te glijden en de voor u geschikte afstanden te zwemmen.

Sport en pollutiepieken Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

De media waarschuwen ons steeds vaker tegen de fameuze pollutiepieken. Het wordt tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen, zeker als u aan sport doet!

Zijn wintersporten voor iedereen goed? Gepubliceerd op 11/02/2014 - 11h28

Bent u van plan om op wintersport te gaan ? Wees dan voorzichtig, want er zijn enkele contra-indicaties waarmee u rekening moet houden. Voor mensen met bepaalde chronische ziekten, zwangere vrouwen en baby’s zijn ook enkele voorzorgsmaatregelen nodig...

Meer artikels