PUBLICITÉ

Bereiden, bewaren en invriezen van voeding: zijn deze 10 beweringen juist of fout?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 22/06/2017 - 16h19
-A +A

Er bestaan regels voor het bereiden, bewaren en invriezen van eetwaren die nauwgezet gevolgd moeten worden.

Zo voorkomt u dat de structuur van de producten verandert, dat de voedingstoffen verloren gaan of dat u zelfs een voedselvergiftiging oploopt.

Maar kent u de juiste technieken?

PUB

1- Het invriezen van eetwaren gaat de ontwikkeling van kiemen tegen.

  • Juist.

Het invriezen doodt de kiemen in eetwaren niet,  maar stopt wel het vermeerderingsproces ervan.

2- Ontdooien op kamertemperatuur is af te raden.

  • Juist.

Microben ontwikkelen zich op kamertemperatuur of hoger. Eetwaren worden het best in de koelkast (of microgolfoven) ontdooid. U kunt ze natuurlijk ook meteen bereiden, zonder ze vooraf te ontdooien.

3- De beste manier om groenten klaar te maken is in een groot volume kokend water.

  • Fout.

Dat is fout, tenzij u het kookvocht achteraf nog gebruikt. Tijdens het koken komt een deel van de vitamines en mineralen in het water terecht en dus gaan ze zo verloren. Het is daarom aan te raden om verse groenten te stomen of in de wok te bereiden. 

4- Zelfbereide mayonaise bewaart minstens twee dagen in de koelkast.

  • Juist.

Ideaal is om zelfgemaakte mayonaise ‘s anderendaags op te gebruiken. Hij mag dan wel niet uren op tafel hebben gestaan, zeker niet bij heet weer.

5- Verse groenten moeten voor het invriezen geblancheerd worden.

  • Juist.

Als u verse groenten enkele  minuten onderdompelt in kokend water, schakelt u de enzymen uit die de smaak bij het invriezen veranderen.

6- Zelfgemaakte en ingevroren soep moet binnen 6 maanden gegeten worden.

  • Fout.

De houdbaarheid van een zelfgemaakte soep die u in de diepvriezer bewaart, bedraagt maar 3 maanden. 

7- Vlees doorbakken beperkt de risico’s op een voedselvergiftiging.  

  • Juist.

Escherichia coli en salmonella zijn bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken en die zich vooral in vlees ontwikkelen. Het doorbakken van vlees, en zeker van gehakt, beperkt de risico’s.

8- Een product waarvan de houdbaarheidsdatum af loopt, mag in bepaalde omstandigheden toch nog verbruikt worden.

  • Juist.

Het moet zich dan wel in een onberispelijke staat bevinden en na het ontdooien zo snel mogelijk worden opgegeten.

9- Groenten worden almaar beter, hoe langer ze gekookt worden.

  • Fout.

Het koken vernielt een deel van de vitaminen. Kook ze dus zo min mogelijk en bij voorkeur met de schil, want die bevat veel vitaminen. Was ze dan wel eerst grondig onder stromend water.

10- Om zonder risico rauwe vis te eten moet hij vooraf enkele dagen worden ingevroren.   

  • Juist.

De parasiet Anisakis kan vis besmetten en bij liefhebbers van rauwe vis zeldzame, maar zware voedselvergiftigingen veroorzaken. Om de larven van de Anisakis te doden is het raadzaam om de visfilets gedurende 7 dagen op  -20°C in te vriezen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/08/2014 - 12h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 22/06/2017 - 16h19
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ