PUBLICITÉ

Bereid uw vakantie zonder stress voor

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 05/05/2017 - 16h44
-A +A

Het vooruitzicht van een vakantie is voor heel wat mensen een echte motivatie, maar het kan voor sommige mensen ook een bron van angst zijn. De angst om zich te vervelen of om ontgoocheld te zijn, een schuldgevoel... Verjaag deze spelbedervers nog voor het begin van de zomer!

PUB

Welk soort vakantie?

Men kan op duizend en één manieren van een vakantie genieten. Het huis opknappen, een dansstage volgen, hopen boeken in de tuin lezen of ergens naartoe trekken! Alleen, als twee verliefden, met het gezin, met een aantal vrienden… vertrekken voor een sportieve, avontuurlijke of culturele vakantie of om gewoon niets te doen. Alles kan, op voorwaarde dat men het eens raakt met de reisgenoten en op de eerste plaats met zichzelf.

Kies dit jaar wat u echt graag wilt doen in plaats van wat 'in' is of wat men echt 'moet' gedaan of gezien hebben. Waarom zou u naar Londen gaan als u droomt van een ligstoel op het strand? Waarom zou u opnieuw met dezelfde vrienden als vorig jaar vertrekken, terwijl u toen niets anders gedaan hebt dan kibbelen? Luister naar uw eigen wensen: dit is de beste manier om aan de stress te ontsnappen.
 

Schuldgevoel omwille van de vakantie?

Men hoopt en wacht met hart en ziel op de vakantie, ze kan niet vroeg genoeg beginnen. En toch gaan achter deze gerechtvaardigde wens dikwijls verschillende schuldgevoelens schuil. Het werk is er één van en niet het minste. In die mate zelfs dat, volgens een onderzoek, meer dan een derde van het kaderpersoneel werk meeneemt op vakantie! Hoewel zich voor zijn werk inzetten op het eerste gezicht positief is, is het feit dat men zich, zelfs tijdens de vakantie, niet van de werkstress kan losmaken, een teken van intense angst: de angst om nutteloos te zijn, om zich 'leeg' te voelen, om het gezinsleven saai te vinden… In plaats van te vluchten voor uw gevoelens, moet u de tijd nemen om een balans op te maken: ook daarvoor dient een vakantie.

Als de bron van uw gevoel van onbehagen extern is, mag u niet aarzelen om maatregelen te nemen en om voor uzelf nieuwe grenzen vast te leggen. Als uw baas u duidelijk maakt dat u op het verkeerde ogenblik met vakantie gaat, kunt u hem eraan herinneren dat uw vakantie maanden geleden vastgelegd werd en dat u dringend aan een rustperiode toe bent om productief te kunnen blijven.
 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 18/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 05/05/2017 - 16h44
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ