PUBLICITÉ

Beperk de risico's op wiegendood voor het pasgeboren kind

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/02/2017 - 11h50
-A +A

Omdat wiegendood zich totaal onverwacht voordoet bij een tot op dat ogenblik volledig gezonde baby, zorgt het verschijnsel bij jonge ouders voor een gerechtvaardigd angstgevoel. Gedeeltelijk blijft wiegendood onopgehelderd, maar toch hebben sommige onderzoeken aangetoond dat we de risico's op wiegendood kunnen verminderen door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

PUB

Wiegendood is het plots overlijden van een kind jonger dan één jaar. In die leeftijdscategorie is wiegendood trouwens de belangrijkste doodsoorzaak. Het grootste risico loopt een zuigeling tussen 2 en 4 maanden. Sommige eenvoudige raadgevingen maken het echter mogelijk de risico's sterk te reduceren. Deze informatie mag bij jonge ouders echter niet leiden tot angstige reacties die de relatie met het kind kunnen verstoren. De raadgevingen moeten op de eerste plaats beschouwd worden als goede gewoonten die men best aanneemt, en niet als onheilsboden.
 

Leg uw kind op zijn rug

Na jaren van discussie, is de boodschap duidelijk: leg het kind op de rug, altijd. Deze houding vergemakkelijkt inderdaad de ademhaling van het kind, dat op die manier beter zal kunnen reageren op een eventueel probleem tijdens de slaap, wat dan weer leidt tot een beperking van het risico op wiegendood. Maak ook geen gebruik van die kussens die een kind op zijn zij kunnen houden, omdat het risico blijft bestaan dat het kind uiteindelijk toch op zijn buik terechtkomt.
 

Maak het bed van uw baby vrij van overbodige voorwerpen

Kies een vrij harde matras. Verwijder hoofdkussens, pluchen knuffels, lakens, dekbedden of dekens. Deze voorwerpen kunnen inderdaad op het kind terechtkomen zodat het niet meer behoorlijk kan ademen. Gebruik eerder een overpyjama of slaapzak die goed aangepast is aan het seizoen en de grootte van het kind. Het gezicht van uw baby moet goed vrij zijn. Het is precies dat onbedekte deel van zijn lichaam dat helpt om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Vermijd ook kettinkjes en snoertjes rond de nek van het kind. Indien uw baby bij u in bed mag voor bijvoorbeeld borstvoeding of een knuffel, moet u er wel voor zorgen dat u achteraf ook niet in slaap valt. Het bed van de ouders, met een minder harde matras, met hoofdkussens en dekens, is niet zonder risico, vooral wanneer daar ook nog twee volwassen lichamen in liggen.
 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 21/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 22/02/2017 - 11h50

Colman-Phox, K., Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, oktober 2008

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wiegendood: leve de fopspeen! Gepubliceerd op 16/09/2016 - 10h15

Hoe verrassend het ook mag lijken: de fopspeen vermindert het risico op wiegendood met 92 %! Meer nog: de fopspeen doet de schadelijke effecten teniet van de risicofactoren, zoals op de buik liggen, slapen in het bed van de ouders of een te soepele m...

Meer artikels