Vanuit gezondheidsstandpunt is geen piercing laten zetten de verstandigste beslissing. Als u het toch wilt doen, kunt u met enkele simpele voorzorgen de risico's die eigen zijn aan het zetten van een piercing beperken.

Zeven grondig te controleren punten vóór de piercing:
1) Eis een perfecte hygiëne. Een piercing op zich houdt altijd gevaren in. Maar ook de hygiënische omstandigheden waarin de ingreep gebeurt, moeten onberispelijk zijn. Er bestaan normen voor de gezondheidsvoorwaarden die moeten worden nageleefd. Die gelden voor het materiaal waarmee en het lokaal waarin de ingreep gebeurt: materiaal voor eenmalig gebruik, steriel maken van het lokaal en het materiaal (tangen, instrumenten, maar ook juwelen, in chirurgisch staal of titanium, enz.), ontsmetting, dragen van handschoenen, verwijdering van afval, enz.
2) Neem uw tijd om vragen te stellen over de hygiëne, het aanbrengen van de piercing, de verzorging, de opvolging van de ingreep, het onderhoud en de eventuele risico's. Een piercing mag niet impulsief worden gezet. Neem uw tijd om erover na te denken en informeer u vooraf goed.
3) Bezoek de lokalen. Het lokaal waar de bodypiercings gebeuren, mag alleen daarvoor bestemd zijn.
4) Ga na of de basisregels voor hygiëne strikt worden nagevolgd: zuiver lokaal, materiaal voor eenmalig gebruik of steriel materiaal, steriele handschoenen, handen voor en na elke ingreep wassen, ontsmetting van de huid voor elke piercing, enz.
5) Mijd in ieder geval ambulante piercers.
6) Ga na of de piercer hygiënisch is (korte nagels, kort of opgebonden haar, geen ringen of andere juwelen…).
7) Het juweel moet van chirurgisch staal of goud zijn om alle allergieën of infecties te vermijden. Het moet vanzelfsprekend perfect steriel zijn.
Blijf extreem waakzaam na elke piercing!
1) Wees waakzaam zolang de wonde van de piercing niet genezen is en ga bij de minste twijfel naar een arts!
2) Naast de ontsmetting is de verzorging afhankelijk van de gepiercte zone. Volg voor het onderhoud de instructies van de persoon die de piercing plaatst. De verzorging na de piercing is heel belangrijk voor het genezingsproces van de wonde.
3) Na een piercing in de tong of in een geslachtsdeel is het aan te raden 2 tot 3 weken oraal, genitaal en seksueel contact te mijden en daarna systematisch een condoom te gebruiken tot het litteken volledig dicht is.
4) Afhankelijk van de zone waar de piercing wordt geplaatst, moeten te strakke en vuile kleren, wrijving tijdens het dragen (zoals door beha's of slips) en baden in zee of in het zwembad vermeden worden tot de wonde volledig genezen is.