PUBLICITÉ

Bent u zeker dat u een droge huid hebt?

Gepubliceerd door Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste op 04/03/2008 - 00h00
-A +A

Uw huid trekt en ze doet pijn, vooral bij koud weer, en ze reageert slecht als u haar reinigt? Dan denkt u vast dat u een droge huid hebt. Misschien wel ten onrechte, want dat probleem kan gemakkelijk verward worden met andere problemen en wordt ook vaak overschat. Lees onderstaande tekst om te achterhalen of u echt een droge huid hebt.

PUB

Volgens een recente studie is 52% van de patiënten niet in staat om een diagnose te stellen van hun huid. Veel vrouwen denken bijvoorbeeld dat ze een droge huid hebben. En vaak ten onrechte: het probleem van de droge huid wordt vaak verward met een uitgedroogde huid, een verschijnsel dat veel vaker voorkomt. Zo'n 63% van de vrouwen heeft daar namelijk last van, terwijl amper 40% dat van zichzelf weet.

Droge of uitgedroogde huid?

Een droge huid en een uitgedroogde huid vragen een verschillende behandeling. Het is dus belangrijk om die twee uiteen te kunnen houden. Als de huid uitgedroogd of gedehydrateerd is, is er een gebrek aan vocht dat niet afhangt van de aard van de huid (iemand kan bijvoorbeeld een vette en uitgedroogde huid hebben). Het kan te wijten zijn aan klimatologische omstandigheden (koude of wind), een hormonale ontregeling, te weinig drinken of iets anders. De uitdroging verdwijnt zodra het vochtigheidsgehalte van de huid hersteld is. Een droge huid daarentegen is een huid die van nature gekenmerkt wordt door een tekort aan vetten. Die vetten zijn essentieel om de cohesie tussen de cellen te garanderen. Als ze ontbreken, verandert de hydrolipide film aan het huidoppervlak en riskeert de hoornlaag, een essentiële buffer voor de bescherming van de huid, te worden aangetast.

Hoe een droge huid te herkennen?

De tekenen van een droge huid manifesteren zich op elk moment van de dag: de huid trekt, ze doet pijn bij bewegingen van het gezicht, ze wordt ruw, ze verliest haar glans en ze is niet soepel. Vrouwen met een droge huid klagen er ook over dat ze zich moeilijk kunnen schminken, en dat hun huid na het reinigen trekt. Het tekort aan bescherming maakt de droge huid bovendien vatbaarder voor bacteriën, giftige stoffen en onzuiverheden en veroorzaakt vaak ook jeuk. Een droge huid oogt ten slotte ook ouder, omdat ze huidschilfers en rimpeltjes veroorzaakt… Kortom, een droge huid vergt absoluut verzorging!

Gepubliceerd door Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste op 04/03/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De droge, winterse huid Gepubliceerd op 25/02/2015 - 08h37

Een winterjas, sjaal, muts en handschoenen zijn de beste wapens tegen de winterkoude, maar ze volstaan niet om komaf te maken met een vaak voorkomend neveneffect van de winter : de droge huid .

De juiste verzorging voor elk type huid Gepubliceerd op 14/04/2015 - 14h51

Is uw huid droog of zelfs uitgedroogd ? Of de huid de spiegel is van ons innerlijke leven laten we hier in het midden. Maar ze weerspiegelt in ieder geval onze leeftijd, onze eetgewoonten en soms ook de manier waarop we ermee omgaan. Leer ze dus te g...

Droge handen? Er valt iets aan te doen! Gepubliceerd op 03/11/2014 - 18h41

Het kwik begint pas te zakken en we zitten er al mee: onze handen zijn droog, soms doen ze zelfs pijn. Dat komt door het weer natuurlijk, maar dat is niet de enige reden! Enkele tips…

Meer artikels