PUBLICITÉ

Bent u klaar om een kindje te krijgen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/05/2015 - 15h49
-A +A

Kinderen willen is één ding, zich klaar voelen om moeder te worden is iets anders. Als het kindje er eenmaal is, is het geluk vaak zo groot dat de vraag zelfs niet meer opkomt. Maar klaar zijn voor het moederschap kan helpen om bepaalde angsten te verzachten die soms tijdens de zwangerschap opkomen. En, voelt u zich klaar voor een kindje?

PUB

U laat er enkele kilo’s extra bijkomen, want uw kind zal die nodig hebben tijdens de zwangerschap.

Niet goed.

Probeer inzake gewicht altijd het goede evenwicht te zoeken. Te veel of te weinig wegen is schadelijk voor de vruchtbaarheid. Ook tijdens de zwangerschap moet u trouwens op uw gewicht letten. Overgewicht kan tot complicaties leiden, en dat geldt ook voor streng diëten. Ideaal is dus als u de zwangerschap begint met een normaal gewicht. Een normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap leidt ook makkelijker tot gewichtsverlies na de zwangerschap!

 

Uw voeding bevat veel omega 3.

Goed.

Dit is het moment om zo veel mogelijk omega 3 binnen te krijgen. Uw kind zal er nodig hebben voor de ontwikkeling van zijn hersenen, maar u zelf  hebt er ook nodig (vermindert het risico op vroegtijdige bevalling en voorkomt postnatale depressie). Neem de goede gewoonte aan om twee keer per week vis te eten, bij voorkeur kleine vis, want de grote roofvissen stapelen vervuilende stoffen op in hun lichaam (zware metalen). Neem een voedingssupplement als u geen vis eet.

 

U bent onlangs nog naar de tandarts geweest.

Goed.

In onze mond zitten heel veel microbes. Als die in de bloedsomloop terechtkomen, kunnen ze ernstige infecties veroorzaken die zeker tijdens de zwangerschap te mijden zijn. Sommige vormen van behandeling zijn bij zwangere vrouwen trouwens moeilijker uit te voeren. U kunt dus beter letten op uw mond- en tandhygiëne en de nodige behandeling laten uitvoeren voor u zwanger wordt.

 

U neemt een voedingssupplement met foliumzuur.

Goed.

Een tekort aan foliumzuur (vitamine B9) vergroot de risico’s op groeiachterstand of ernstige misvormingen (spina bifida). Het is dus ten zeerste aan te raden om een voedingssupplement met foliumzuur te nemen en dat zelfs nog voor u zwanger bent, het best is ettelijke maanden voor de bevruchting.

 

Uw inentingen zijn nog up to date.

Goed.

Sommige ziekten zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Er bestaan vaccins om u ertegen te beschermen, maar heel wat van die vaccins mogen niet worden toegediend aan zwangere vrouwen. Ook de vaccinatie van de ouders en van de omgeving (zussen, broers, grootouders) kan helpen om het pasgeboren kindje  te beschermen (kinkhoest, mazelen)! U moet dus vóór de bevruchting nagaan of uw vaccinatiekalender in orde is (rodehond…). En dat moet ook gebeuren door het gezin voor het kindje er is!

 

U weet perfect hoelang uw cyclus duurt en u kunt de dagen van uw eisprong berekenen.

Goed.

Als u elke maand de periode kent waarin uw eisprong plaatsvindt, hebt u een extra troef in de hand als u zwanger wilt worden. Noteer vanaf nu op een kalender de data van uw maandstonden. Als u toch niet zwanger raakt, zal dat overzicht nuttig zijn.

 

U woont al enkele jaren samen met uw partner en u vindt hem nog altijd de ideale man.

Goed.

Een stabiel en verliefd koppel is een ideale voorwaarde om aan een kindje te beginnen. Bent u niet zo’n romantisch type of zit u in een gecompliceerde situatie? Onthoud dan dat een stabiele relatie cruciaal is. 

 

Uw werksituatie is niet stabiel.

Niet goed.

Net als in een relatie is het ook op professioneel vlak wenselijk om in een stabiele situatie te zitten als u aan kinderen wilt beginnen. Niet dat u daarom moet wachten op de ideale situatie, want die zou wel eens niet of te laat kunnen komen. Stress is niet goed voor de vruchtbaarheid  en ook niet voor het verloop van de zwangerschap. Als u een stabiele, maar stresserende baan hebt en u wilt van baan veranderen, zou dat een goed idee kunnen zijn. Houd het gewoon in het achterhoofd…

 

Als het nog tijdig is, laat u zich vaccineren tegen de griep.

Goed.

Aan het begin van de zwangerschap  is de vaccinatie tegen griep af te raden (als voorzorgsmaatregel). Griep is wel een belangrijke oorzaak van miskramen. Laat u dus beter vaccineren voor u zwanger wordt!

 

U rookt.

Niet goed.

Roken vermindert de vruchtbaarheid. Van de vrouwen die roken en zwanger worden, zijn er heel wat die ook tijdens de zwangerschap nog blijven roken, ondanks al hun goede voornemens. Maak er beter komaf mee vóór uw zwangerschap en betrek uw partner bij dat eerste avontuur als ook hij rookt…

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/01/2012 - 16h43 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/05/2015 - 15h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voorafgaand aan de zwangerschap... Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Voordat een zwangerschap plant, is het belangrijk dat men een aantal maatregelen neemt om het gezondheidskapitaal te verhogen en zo ook dat van de toekomstige baby. Overweegt u een zwangerschap, dan kunt u nu meteen al werk maken van de vier volgende...

Mag men reizen tijdens de zwangerschap? Gepubliceerd op 05/02/2013 - 11h32

Bent u zwanger? Dan hoeft u het reizen zeker niet te laten. Een kindje verwachten is geen ziekte! U hoeft gewoon enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de risico's voor uw gezondheid en die van uw kind niet nodeloos te vergroten.

Seropositief en zwanger? Geüpdatet op 07/08/2007 - 00h00

Seropositief zijn en toch een kind willen is een legitieme wens, maar hoe moet dat dan? Wat moet men weten en hoe kan men het risico beperken dat ook het kindje seropositief is?

Meer artikels