PUBLICITÉ

Bellen achter het stuur is gevaarlijk, zelfs met een handenvrije kit!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2005 - 00h00
-A +A

We kunnen geen twee dingen tegelijk doen, want we zijn nu eenmaal geen supermensen. Bellen achter het stuur is bijzonder gevaarlijk en verviervoudigt het ongevallenrisico. Dat is nu zo onderhand wel algemeen bekend, en het is nu trouwens ook wettelijk verboden. Maar opgelet: handenvrije kits zijn al even gevaarlijk.

PUB

In Australië werd een studie uitgevoerd bij 456 bestuurders die gsm'den in de wagen en na een ongeval in het ziekenhuis belandden. Hun telefoongebruik werd geanalyseerd op basis van de gegevens van de operators, vlak voor het ongeval en op andere dagen, op hetzelfde tijdstip. De auteurs stelden daarbij vast dat telefoneren vijf à tien minuten voor het ongeval het risico verviervoudigt. Ze registreerden daarbij geen enkel geslachts- of leeftijdsgebonden verschil. Bijzonder opvallend feit: de risicostijging was even hoog als de bestuurder een handenvrije kit gebruikte!!!

Conclusie: handenvrije kits zijn even gevaarlijk als gsm's achter het stuur. De studie valt pal in de massale vakantie-uittocht. Hopelijk ontmoedigt ze automobilisten om nog te bellen achter het stuur, met of zonder handenvrije kit.

Volgens het "Institut national francais de recherche sur les transports et leur sécurité" (INRTS, Frans Instituut voor Transportonderzoek en -veiligheid) verhoogt bellen in de wagen de reactietijd met 50 %. Wetenschappers hebben ook vastgesteld dat deze automobilisten minder vaak hun achteruitkijkspiegel gebruiken.

Iedereen heeft ondertussen begrepen dat je onmogelijk veilig kunt rijden met één hand. Het komt er nu op aan iedereen duidelijk te maken dat telefoneren achter het stuur de concentratie belemmert. We kunnen immers slechts één gegeven tegelijk verwerken, dus tast telefoneren aanzienlijk onze rijconcentratie aan, ook als het om een banaal gesprek gaat: we gebruiken minder de achteruitkijkspiegels, letten weinig op de verkeersborden, vergeten te stoppen voor een zebrapad, rijden automatisch door zonder te kijken of het groen is enz. Opgelet dus voor handenvrije kits: ze zorgen er wel voor dat u met beide handen het stuur kunt vasthouden, maar leiden uw aandacht af van het verkeer. Inkomende oproepen zijn nog gevaarlijker, want zodra de telefoon rinkelt, haasten we ons om op te nemen, waardoor we niet meer op het verkeer letten.

Schakel daarom uw telefoon uit achter het stuur: uw leven en dat van de anderen staat op het spel! Wanneer komt er een wet die handenvrije kits verbiedt?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2005 - 00h00 McEvoy S., British Medical Journal, versnelde publicatie on line, juli 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stilte, ik rijd! Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

We weten allemaal dat het niet aan te raden is om tegen de bestuurder te praten, vooral op moeilijke wegen of bij druk verkeer. Hetzelfde geldt voor het volume van de autoradio. Het is nu wetenschappelijk bewezen: te veel lawaai vermindert de reactie...

Gsm's: 10 tips om veilig te telefoneren Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h00

Er zijn nu bewijzen dat intensief telefoneren met een gsm schadelijk is voor de gezondheid. Toch hebben Franse oncologen onlangs een oproep gedaan aan de bevolking om voorzichtig om te springen met gsm's. Ze vinden het risico te groot om het gewoon t...

Autorijden beschadigt de tussenwervelschijven niet Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Mensen die beroepsmatig veel op de baan zijn, hebben weliswaar meer last van spiervermoeidheid en spanning op de ligamenten, maar het rijden op zich blijkt de tussenwervelschijven niet te beschadigen.

Meer artikels