PUBLICITÉ

Belgische ziekenhuizen zetten zich schrap tegen resistente bacteriën

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 29/07/2003 - 00h00
-A +A

Resistente bacteriën met de naam Methicilline Resistente Stafylococcus Aureus, kortweg MRSA, waren als de pest rond in Europese ziekenhuizen. Alleen strenge maatregelen kunnen hen buiten de deur houden.

PUB

'Drager'

20% tot 40% van de bevolking is "drager" van de bacterie Stafylococcus aureus. Dit betekent dat deze mensen de kiem met zich meedragen zonder er hinder van te ondervinden. De bacterie bevindt zich bij voorkeur in de neus en de keel. Wanneer de weerstand van een drager verzwakt is of wanneer hij/zij een operatie moet ondergaan kan deze bacterie een oorzaak zijn van besmettingen van operatiewonden en van de huid maar ook van longontsteking, gewrichtsinfecties, e.a.

MRSA: gevreesde variant

De laatste decennia is er een wereldwijde toename van ziekenhuisinfecties door een bijzonder kwalijke variant van Stafylococcus Aureus, namelijk MRSA. Deze MRSA's zijn resistent tegen courante antibiotica. De bacterie is bij "dragers" als regel onschuldig. Indien hij overgedragen wordt aan patiënten met verzwakte afweer kan hij wel gevaarlijke infecties veroorzaken die erg moeilijk te bestrijden zijn. Slechts één groep antibiotica, de glycopeptiden, kan deze kwaadaardige kiemen de baas. Nu blijkt dat sommige MRSA stammen resistent worden aan dit laatste redmiddel. Daarom zetten ziekenhuizen alles op alles om de duivelse microbe buiten de deur te houden.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 29/07/2003 - 00h00 Guidelines for control and prevention of MRSA transmission in Belgian hospitals. Groep ter Opsporing, Studie en Preventie van de Infecties in de Ziekenhuizen (GDEPIH - GOSPIZ), April 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
MRSA : binnenkort een vaccin ? Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

MRSA , Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus, met andere woorden: methicillineresistente staphylococcus aureus, is - zoals zijn naam al aangeeft - resistent tegen tal van antibiotica. Toch is er hoop in de strijd tegen dit soort multiresistente...

Ziekenhuisinfecties: kopert doet kiemen de das om Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Gaan ziekenhuizen en andere zorginstellingen de klinken van deuren en vensters en de kranen vervangen door exemplaren in koper ? Koper zou in staat zijn om de meest resistente kiemen drie keer sneller te vernietigen. Die capaciteit zou aangewend kunn...

Staphylococcus aureus, publieke vijand nummer 1 Gepubliceerd op 13/10/2017 - 08h42

De bacterie staphylococcus aureus wordt automatisch geassocieerd met voedselvergiftiging en nosocomiale of ziekenhuisinfecties. Maar de bacterie speelt ook een rol in tal van andere infecties. We nemen deze geduchte ziekteverwekker even onder de loep...

De genen snellen ons ter hulp Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Als het gaat over genetica en genoom, denken we dadelijk aan klonen. Maar daarmee wordt al snel vergeten dat we met dergelijke informatie een zeer precieze diagnose kunnen stellen en een even precieze behandeling kunnen instellen.

Meer artikels