PUBLICITÉ

Belgische ziekenhuizen: gevaar voor ondervoeding

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/12/2015 - 11h55
-A +A

Ondervoeding is een te weinig bekend probleem bij ziekenhuispatiënten in België. In elk ziekenhuis van het land zijn nochtans twee tot zes van de tien patiënten ondervoed.

Dat is in de eerste plaats gevaarlijk voor de patiënten zelf, maar het kost de samenleving ook naar schatting 400 miljoen euro per jaar!

PUB

Wat is ondervoeding precies?

We spreken van ondervoeding wanneer een voedingstekort onze gezondheid schaadt. Bij ziekenhuispatiënten wordt ondervoeding soms als "normaal" beschouwd, omdat het gelinkt is aan de ziekte. Maar feit is dat ondervoeding beter bestreden zou kunnen worden als de voeding in ziekenhuizen verbetert. Ondervoeding heeft namelijk zware gevolgen.

  • trager herstel,
  • tragere wondgenezing,
  • hoger infectierisico,
  • minder spierkracht en zwaardere vermoeidheid.

Daardoor moet de patiënt langer in het ziekenhuis blijven en verslechtert niet alleen zijn eigen levenskwaliteit, maar ook die van zijn omgeving.

Ondervoeding bedreigt alle patiënten. In Europa is 20 tot 62 % van alle ziekenhuispatiënten vandaag ondervoed. Cijfers die doen duizelen en tegelijk ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheidszorg én een zware maatschappelijke kostprijs.

Zo vertraagt en bemoeilijkt ondervoeding niet alleen het genezingsproces, maar brengt ze ook aanzienlijk hogere medische en maatschappelijke kosten mee. En blijkbaar loopt iedereen die in het ziekenhuis wordt opgenomen, een risico!

Uit de Europese cijfers blijkt dat de opnameduur met 30 tot 50 % stijgt. In België worden de extra kosten als gevolg van ondervoeding in de ziekenhuizen geraamd op 400 miljoen euro per jaar. Dat is 7 % van het jaarlijkse ziekenhuisbudget (2). Dat blijkt uit de eerste Belgische studie over de kostprijs van ziekenhuisondervoeding. Alleen de kosten voor de verzorging worden in rekening gebracht. De daling van de levenskwaliteit van de patiënt wordt nooit mee opgenomen in het kostenplaatje.

Onvermijdelijke lasten en meerkost

De medische wereld en de gezondheidsautoriteiten hebben maatregelen genomen om ondervoeding te bestrijden. Zo neemt België elk jaar deel aan de "Nutrition Day", een initiatief dat de medische en verzorgende teams wil sensibiliseren en ondervoeding in ziekenhuizen onderzoekt. Door een nauwgezette screening en evaluatie van het voedingsplaatje van de patiënten kan ondervoeding namelijk voorkomen worden. Als de behoeften van de patiënten eenmaal in kaart zijn gebracht, kan er worden ingegrepen om ze weer hun juiste gewicht te helpen terugwinnen.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 26/07/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/12/2015 - 11h55

(1) Nutrition Day 2013 report voor België. (2) "Assessing the cost of undernutrition to the Belgian health care system." O. Ethgen et al. Sensitizing day - June 2005

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels