Het ontbijt is een buitenkans voor de familie om samen te zijn en het is dé maaltijd bij uitstek om de batterijen op te laden. Maar te weinig Belgen blijken te beseffen hoe belangrijk dat ontbijt is.

Heel wat Belgen stellen een goed ontbijt op prijs, vooral in het weekend en tijdens de vakantie! Een enquête van TNS Dimarso voor Kellogg's bij 1022 landgenoten in juni 2007 wijst op de teloorgang van het ontbijt in de voedingsgewoonten.
5 à 10 minuten maximum
Een eerste vaststelling: niet meer dan 18% van de Belgische gezinnen neemt elke dag samen het ontbijt, en 40% doet dat twee à drie keer per week. Het ontbijt blijkt dus niet echt een familiale aangelegenheid te zijn, maar een maaltijd die men doorgaans alleen neemt. Tweede vaststelling is dat de duur van het ontbijt erg kort is. Op weekdagen wordt het ontbijt naar binnen gewerkt op 11,5 minuten bij 39% van de bevraagde gezinnen. Nog erger is dat 19% van de Belgen niet meer dan vijf minuten neemt voor de belangrijkste maaltijd van de dag. Een derde vaststelling is nog meer verontrustend: bijna de helft van de bevraagde Belgen meent dat een ontbijt overslaan helemaal niet erg is, terwijl één Belg op de vijf de ochtendtraditie nooit zou laten vallen.
Hongerstaling
De meest voorkomende reden waarom mensen geen ontbijt nemen, is dat ze geen honger hebben (62%). Daarna komt het tekort aan tijd (21%) waar vooral mannen zich op beroepen. Het onderzoekt toont ook aan dat meer dan acht kinderen op tien zelf mogen kiezen wat ze eten en dat 80% van de ouders van kinderen jonger dan vijftien jaren zeggen dat hun kinderen elke dag ontbijten.
De gezonde gewoonte blijkt te verdwijnen met de leeftijd. Niet meer dan 41% van de ouders neemt elke dag een ontbijt en slechts 18% doet dat samen met de kinderen.