België scoort slecht in het Europese zelfmoordregister

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 22/07/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Onbekende oorzaken

Omdat het in een aantal gevallen niet zeker is of zelfdoding de oorzaak is van een overlijden brachten de onderzoekers ook een aantal sterfgevallen onder in de categorie "onbekende (gewelddadige) oorzaak". Het is opvallend dat alleen in ons land en in Duitsland een lichte stijging van sterfgevallen waar te nemen is in deze categorie.

Slechte economische situatie

Uit de jaarlijkse registratie van ziekte- en sterfteoorzaken door de Vlaamse overheid blijkt dat zelfmoord de belangrijkste doodsoorzaak is bij dertigers, vooral bij 30 tot 34-jarige mannen (38% van de overlijdens) en vrouwen tussen 35 en 39 jaar oud (25 % van de overlijdens). Bij mannen blijft zelfmoord ook bij veertigers op de eerste plaats staan. Er is een rechtstreeks verband tussen het aantal zelfmoorden en de economische conjunctuur. Het is dus te vrezen dat de huidige slechte toestand van onze economie binnenkort opduikt in de nieuwste zelfmoordstatistieken.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 22/07/2003 - 00h00 Chishti P et al. EUROSAVE Working Group. Suicide mortality in the European Union. Eur J Public Health. 2003 Jun;13(2):108-14.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB