PUBLICITÉ

De Belgen worden niet dikker van suikerhoudende dranken

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/03/2008 - 00h00
-A +A

Suikerhoudende dranken hebben dikwijls een slechte reputatie, die te wijten is aan de calorieën en aan de afwezigheid van essentiële voedingsstoffen. Erger nog, het lichaam weet niet goed wat aanvangen met de vloeibare calorieën, die een licht eetlustremmend effect hebben. Het succes van suikerhoudende dranken is overduidelijk, maar is het ook zo dat men er te veel van verbruikt? Wij willen niet veralgemenen en gaan dus op onderzoek uit.

PUB

Is water niet meer 'cool' genoeg?

Gesuikerde dranken zijn fun, verfrissend, alomtegenwoordig en zij bevatten 'energie'. Kortom, zij hebben alles om in de smaak te vallen. Zij zijn bovendien vernieuwend, in het bijzonder in de lightsector. Deze sector biedt tegenwoordig frisdranken die rijk zijn aan antioxidanten.
Achter deze positieve elementen schuilen echter ook minder aangename aspecten. Het verbruik van deze dranken is de voorbije 20 jaar enorm gestegen ten nadele van andere nochtans onontbeerlijke dranken, zoals water en in mindere mate melk. Het opvallendste voorbeeld komt eens te meer uit de Verenigde Staten.

De kilo's van Atlanta

Het verbruik van suikerhoudende dranken ligt tegenwoordig duidelijk hoger in de Angelsaksische landen. In de Verenigde Staten is het verbruik van suikerhoudende dranken met 300% gestegen in 20 jaar. De gemiddelde geconsumeerde hoeveelheid is gestegen van 195 ml in 1954, naar 360 ml in 1960 en 600 ml in 1990. Van 56 tot 85% van de schoolkinderen verbruikt dagelijks minstens één gesuikerde drank en 20% verbruikt er zelfs vier of meer per dag.
Twee feiten zijn enorm verontrustend. In de Verenigde Staten staat de toename van het overgewicht in verhouding tot het verbruik van gesuikerde dranken zodat de energieconsumptie van kinderen en jongeren toeneemt met 200 tot 700 kcal/dag. In Groot-Brittannië stabiliseert het percentage zwaarlijvige kinderen zich zodra maatregelen genomen worden om het verbruik van koolzuurhoudende gesuikerde dranken te verminderen en zodra de energetische waarde van fruitsappen gereduceerd wordt door ze aan te lengen met water.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/03/2008 - 00h00 Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, De Belgische Voedselconsumptiepeiling 1 - 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dranken: sluipende calorieën! Geüpdatet op 14/11/2006 - 00h00

Elke Amerikaan die ouder is dan 2 jaar haalt 20% van al zijn calorieën uit dranken ! Bij ons is het nog niet zo ver, maar ook hier moeten water en melk het almaar vaker afleggen tegen suikerhoudende dranken ...

Overgewicht bij kinderen: fruitsap 1 - frisdrank 0 ! Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

De rol die gesuikerde dranken spelen in de ontwikkeling van overgewicht bij kinderen is een spoor dat zeer ernstig gevolgd wordt door talrijke voedingsdeskundigen. Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden de fruitsappen '100% puur sap' echter niet ove...

Wat eten de Belgen? Deel twee Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Uit een recente enquête blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de eetgewoonten van de Belg. Vorige week legden we het eerste deel van de resultaten voor. Vandaag het vervolg.

Meer artikels