PUBLICITÉ

Belgen weten niet genoeg over diabetes!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/03/2008 - 00h00
-A +A

Het is een van de meest voorkomende aandoeningen van onze moderne samenleving. De oorzaak is onze zittende levenswijze en een te vette voeding. En toch weten we er bitter weinig over. Dat blijkt nog maar eens uit een recente studie.

PUB

Vooral te weinig bekend

Het meest in het oog springende resultaat van de enquête is dat er bij de Belgische bevolking een grote onwetendheid heerst over diabetes: 50% van de ondervraagden geven een foutief antwoord op de vraag wat diabetes is. En 55% weet niet dat een slechte leefhygiëne kan leiden tot diabetes.
En hoe zit het precies?
diabetes wordt gekenmerkt door een teveel aan suiker in het bloed. De insuline - het hormoon dat normaal de bloedsuikerspiegel regelt - doet zijn werk niet meer, ofwel omdat de pancreas, die de insuline produceert, slecht functioneert (dan hebben we het over diabetes van het type 1), ofwel omdat de cellen in ons lichaam niet meer reageren op de werking van de insuline (diabetes van het type 2). diabetes van het type 2, goed voor 85% van alle gevallen van diabetes, is vooral toe te schrijven aan overgewicht en aan een te zittende levenswijze

We zijn ons niet bewust van ons eigen risico

64% van de Belgen, zo blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in 2007, schat de kans dat ze vroeg of laat diabetes krijgen, laag in, of zelfs als onbestaand.
En hoe zit het precies?
In werkelijkheid loopt 40% van de Belgen een verhoogd risico om diabetes te krijgen! Momenteel heeft één persoon op de 20 te kampen met deze aandoening, en verwacht wordt dat dit aantal zal stijgen naar 1 op de 10 tegen 2020. Tal van studies wijzen er ook op dat veel diabetici niet weten dat ze de ziekte hebben. In de aanvangsfase is de ziekte dan ook weinig zichtbaar.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/03/2008 - 00h00 Enquête Novo Nordisk, maart 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: wat zijn de signalen ? Geüpdatet op 27/04/2012 - 15h10

Meer dan 500.000 Belgen hebben diabetes . Maar volgens het RIZIV weet amper één op de twee zieken dat hij diabeteslijder is. Heel wat mensen verkeren dus nog in het ongewisse over hun toestand. Hoe komt dat, en hoe kan de diagnose gesteld worden?

Enkele levensregels voor diabetici Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h35

Almaar meer mensen worden getroffen door diabetes van het type 2 . De behandeling ervan is erg belangrijk om de vaak ernstige complicaties te voorkomen. Ze begint met enkele regels rond hygiëne en voeding.

Gezonder eten om diabetes te voorkomen Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h31

De voeding speelt een belangrijke rol in het optreden van type 2 diabetes . Een Westerse voeding rijk aan dierlijke vetten en suikers werkt het optreden van diabetes in de hand. Een mediterrane voeding (met veel fruit, groenten en vis) verlaagt het r...

Meer artikels