PUBLICITÉ

De Belgen en hun voeding

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2009 - 00h00
-A +A

Al eens nagedacht over onze relatie ten opzichte van voeding? Het is een liefdes- en een gezondheidsverhaal! Het bewijs wordt eens temeer geleverd door een onderzoek waaraan honderden Belgen meewerkten.

PUB

Goed nieuws voor de voeding van de Belgen

De meeste gegevens die door het onderzoek aan het licht zijn gebracht, zijn vrij positief over de relatie die de Belgen met hun voeding onderhouden. Zo zijn ze zich er bijvoorbeeld van bewust dat er een verband bestaat tussen voedingsgewoonten en gezondheid. 54% van de deelnemers aan het onderzoek beweert zich lichamelijk beter te voelen wanneer gezond gegeten wordt en 70% is van mening dat wie zich goed verzorgt al op korte termijn in een betere gezondheid zal verkeren.
Een ander gegeven is zowel positief als negatief: 77% van de Belgen is niet van plan om smaak in te ruilen voor voedingsmiddelen die goed zijn voor de gezondheid. Dit is eerder positief te noemen, omdat hieruit blijkt dat Belgen zin hebben in een smakelijke en lekkere voeding. Meer aandacht besteden aan wat we eten, en dus ook meer verzorgde en gevarieerde maaltijden uitkiezen, is een eerste belangrijke stap op weg naar een gezonde voeding. Het hoge percentage (77%) geeft nochtans ook een minder positieve aanwijzing: blijkbaar associëren Belgen gezonde voeding nog altijd met flauwe en smakeloze maaltijden. Een verkeerde gedachte waarvan de mensen zich zo snel mogelijk zouden moeten ontdoen…

Paradoxen...

Tegenwoordig wordt één derde van de Belgen geconfronteerd met overgewicht. Een cijfer dat zwaar weegt - zonder woordspeling - op de nationale gezondheid. En dat terwijl 73% van de Belgen meent dat hij of zij gezond eet! Er moet dus toch wel ergens een probleem zijn. Men kan natuurlijk veronderstellen dat sommigen hun slechte voedingsgewoonten kennen, maar ze niet toegeven, wat niet zo erg is. Verontrustender is echter de gedachte dat een belangrijk aantal landgenoten de goede voedingsgewoonten niet kent en ze dus ook niet kan toepassen. Of dat ze zich niet bewust zijn van de gevolgen van de excessen die ze zich af en toe veroorloven.
Het is dus zeer belangrijk de mensen constant te informeren over de manier waarop ze gezond kunnen blijven. Dit geldt niet alleen voor de voeding: 28% van de Belgen denkt immers dat gezond blijven vooral een kwestie is van geluk en nog eens 28% is van mening dat de gezondheid hoofdzakelijk afhankelijk is van de genen. Het spreekt vanzelf dat beide factoren effectief een rol spelen, maar dat betekent niet dat men zich niet dagelijks moet inspannen om een gezonde levenswijze aan te houden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2009 - 00h00 Studie HealthFocus International voor Valio - Vache Bleue
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Belgen en water: een storm in een glas water! Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

De Belg weet niet goed wat water is. Hij maakt zelden een weloverwogen keuze... Hij weet niet dat elk water verschillend is en leest bovendien amper de etiketten. Kortom, hij verdiept zich niet erg in al die flessen water...

De gezondheid van de Belgen (4) : Eet u gezond? Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

De grote enquête over de gezondheid van de Belgen heeft zich ook over hun bord gebogen! De enquête heeft uiteraard haar beperkingen. Ze heeft niet in detail onderzocht wat de Belgen eten, maar brengt wel tendensen aan het licht.

Meer artikels