PUBLICITÉ

De Belgen en hun gezondheid (deel 2)

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

In het vorige artikel hebben we het gehad over de huisarts en het globaal medisch dossier. Hier zullen we het hebben over ons gedrag ten opzichte van specialisten.

PUB

De eerste resultaten van deze studie werden doorgegeven door het persagentschap Belga. De helft van de ondervraagde personen heeft het afgelopen jaar minstens eenmaal een specialist geraadpleegd. Het aantal contacten met specialisten bedroeg gemiddeld 3,2 per persoon per jaar tegen 6,5 in de huisartsgeneeskunde. Oogartsen (oftalmologen), kinderartsen (pediaters) en in mindere mate huidartsen (dermatologen) en gynaecologen worden door de patiënten als eerstelijnsartsen gezien, net zoals de huisartsen. 90% van de ondervraagde personen zegt dat ze rechtstreeks contact opnemen met de oftalmoloog of de pediater. De helft van de ondervraagde personen zegt dat ze het afgelopen jaar minstens eenmaal naar de tandarts zijn gegaan. Maar onrustwekkend is dat 8% van de bevolking zegt nooit naar de tandarts te gaan! Het gemiddeld aantal raadplegingen bij de tandarts bedroeg 2,1 per jaar per persoon.

Te veel urgenties

Wat de raadplegingen op spoedgevallendiensten betreft, bevestigen de cijfers helaas onze vroegere vaststellingen (zie artikel op e-gezondheid.be). 12% van de ondervraagden zegt dat ze het afgelopen jaar een spoedgevallenarts hebben geraadpleegd. In 57% van de gevallen was dat voor een ongeval of een ernstige verwonding, maar er waren maar weinig patiënten die door hun huisarts naar de spoedgevallendienst waren gestuurd, behalve bij de 65-plussers.

Te veel geneesmiddelen?

De enquête onderzocht ook het verbruik van geneesmiddelen, dat te hoog zou zijn. 65-plussers (en vooral dan vrouwen) gebruiken vooral geneesmiddelen tegen artrose en de daaruit voortvloeiende pijn. Slaapmiddelen komen in die leeftijdsgroep op de tweede plaats.De geneesmiddelen die het meest worden gebruikt in de leeftijdsgroep van 40 tot 64 jaar, zijn antihypertensiva of bloeddrukverlagende middelen (vooral bètablokkers), ongeacht het geslacht. Mannen gebruiken veel benzodiazepines, kalmerende en/of slaapwekkende geneesmiddelen, ontstekingsremmende (of anti-inflammatoire) middelen en vetverlagende middelen. Vrouwen gebruiken vooral antidepressiva. Niet-receptplichtige geneesmiddelen doen het goed: meer dan 25% van de Belgen zegt de laatste twee weken vóór de studie geneesmiddelen te hebben genomen waarvoor geen voorschrift noodzakelijk is.In de toekomst zullen waarschijnlijk nog andere resultaten worden bekendgemaakt en we zullen daar zeker op terugkomen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 12/11/2002 - 00h00 Belga: De gezondheid van de Belgen: niet gepubliceerd
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ochtendmigraine: een indicator voor depressie Gepubliceerd op 10/03/2017 - 13h00

Eén op de 13 personen heeft 's ochtends last van hoofdpijn bij het opstaan. De oorzaken zijn meervoudig en moeilijk op te sporen. Wel blijkt uit een recente Europese studie dat chronische ochtendhoofdpijn een goede indicator zou zijn voor depressie.

Goede tanden, een goed hart Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Voor het eerst heeft een team onderzoekers aangetoond dat er een verband bestaat tussen het verlies van tanden en hartziekten. Mannen met minder dan 25 tanden lopen 57% meer risico op een beroerte.

Meer artikels