PUBLICITÉ

De Belgen en hun gezondheid (deel 1)

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Het agentschap Belga heeft de tussentijdse resultaten van het onderzoek “De gezondheid van de Belgen” wereldkundig gemaakt. Volgens die studie geven we gemiddeld 8% van ons inkomen uit voor onze gezondheid.

PUB

De overgrote meerderheid van de Belgen heeft een vaste huisarts (94%). 80% van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar minstens eenmaal contact gehad met de huisarts. Het aantal contacten per persoon per jaar bedroeg 6,5. Het aantal thuisbezoeken is tussen 1997 (het jaar van de vorige studie) en 2001 met meer dan 10% gedaald: van 46 tot 35%.

Weinig gebruikt

Die cijfers moeten worden vergeleken met de cijfers van de Christelijke Mutualiteiten over het globaal medisch dossier (zie artikel op e-sante.be . Sinds enkele maanden werd het globaal medisch dossier uitgebreid tot de hele bevolking voor een forfaitair supplement van 13,06 euro, bedrag dat volledig wordt terugbetaald (en niet 12,71 euro zoals eerder werd gezegd). Uw voordeel is dat het remgeld rechtstreeks met 30% daalt, ongeacht de arts die wordt geraadpleegd.Maar desondanks blijkt volgens de Christelijke Mutualiteiten het dossier "niet aan te slaan":

  • 31% van de Vlaamse leden die aangesloten zijn bij de Christelijke Mutualiteiten, heeft een dergelijk dossier aangevraagd;
  • 10% van de Waalse leden heeft dezelfde stappen gezet.
Eerste vaststelling: het globaal medisch dossier, hoe interessant het ook moge zijn, wekt niet veel enthousiasme op.Tweede vaststelling: een flagrant verschil tussen het noorden en het zuiden van het land.

30% minder

Wat zou daarvoor de verklaring kunnen zijn? De cijfers van de Christelijke Mutualiteiten stroken met de cijfers van de studie “De gezondheid van de Belgen”, nl. dat 80% van de leden minstens eenmaal een huisarts heeft geraadpleegd, dat 65% slechts één huisarts heeft geraadpleegd en 90% één of twee. Dat zou de patiënten ertoe moeten aanzetten te vragen voor hen een globaal medisch dossier te openen. Sommigen aarzelen waarschijnlijk omdat ze op het einde van de raadpleging een supplement moeten betalen (dat weliswaar volledig wordt terugbetaald). Dat geldt voor de twee taalgemeenschappen. Het verschil tussen het noorden en het zuiden kan worden verklaard door een betere promotie van het globaal medisch dossier in Vlaanderen en door een betere aanvaarding van dat dossier door de Vlaamse huisartsen dan door hun Waalse collega's. In het zuiden van het land wordt het globaal medisch dossier ervaren als een extra administratieve belasting. In de toekomst moeten oplossingen worden gevonden om de vraag te verbeteren. Maar als u het zelf vraagt, zal uw huisarts het moeilijk kunnen weigeren! Vergeet niet dat u 30% korting kan krijgen, wat toch niet weinig is.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 12/11/2002 - 00h00 Belga: Le Soir 5/11/02 Christelijke Mutualiteiten
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ