PUBLICITÉ

De Belgen bij de zwaarste rokers van Europa

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/09/2007 - 00h00
-A +A

In 2006 hebben de Belgische rokers niet minder dan 1.449 sigaretten per inwoner gerookt! Daarmee staan de Belgen, na de Nederlanders, op een weinig benijdenswaardige tweede plaats op de lijst van de zwaarste Europese rokers. Om een roker te kunnen motiveren om te stoppen, is het zeer belangrijk een algemeen en duidelijk overzicht te hebben van zijn of haar rookgewoonten. Op dat gebied is er een verschil tussen Vlaamse en Waalse rokers.

PUB

Regionale verschillen

In 2006, was in Wallonië het aantal 'zware' rokers (meer dan 21 sigaretten per dag) lager dan het jaar voordien, terwijl dat aantal in Vlaanderen aanzienlijk hoger lag dan in 2005. Vlaamse rokers hebben meer ernstige pogingen ondernomen om te stoppen met roken dan Waalse rokers. Toch hebben 20% van de Vlaamse rokers nog nooit geprobeerd om te stoppen, terwijl in Wallonië slechts 10% van de rokers nog nooit een poging hebben ondernomen om de sigaret op te geven. Ook de redenen om te stoppen zijn verschillend aan beide zijden van de taalgrens. Waalse rokers zullen eerder geneigd zijn om te stoppen omwille van de hoge kostprijs van sigaretten, terwijl hun Vlaamse collega's zich op de eerste plaats laten overtuigen door antitabak-aanbevelingen van familie en vrienden.
In Wallonië, willen rokers vooral stoppen op wilskracht, terwijl Vlamingen eerder een beroep doen op hulpmiddelen, zoals nicotinekauwgum of nicotinepleisters, om hun kansen op succes te vergroten. In hun vorige pogingen om met roken te stoppen, hebben Waalse rokers het gemiddeld langer volgehouden.

Record dat in rook opgaat!

In alle Europese landen roken vrouwen aanzienlijk minder dan de mannen. De studie geeft geen verklaring waarom Nederlanders en Belgen in Europa de grootste liefhebbers zijn van sigaretten. In 2006 werden in Nederland gemiddeld 1.511 sigaretten per inwoner gerookt, tegen 1.449 sigaretten per inwoner in België. Ons land komt daarmee op de tweede plaats van deze 'rangschikking'. Met 1.175 sigaretten per inwoner, zijn de Italiaanse rokers de meest 'gematigden' van deze Europese studie.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/09/2007 - 00h00 Perscommuniqué "Roken: de verschillen tussen Vlamingen en Walen", resultaten van een studie over roken in Europa, in opdracht van NiQuitin, april 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Roken en de arm der wet Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Toeval of een bewuste ingreep van de wetgever? Feit is dat de antitabakwet op 31 mei, de Werelddag tegen Roken, versterkt werd door de publicatie van een Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad.

Meer artikels