PUBLICITÉ

Bel in noodgevallen het noodnummer 112!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/07/2011 - 17h45
-A +A

De recentste statistieken tonen aan dat het noodnummer 112 onvoldoende bekend is. Dit nummer is nochtans zeer belangrijk: u kunt via de 112 de hulpdiensten bereiken in eender welk land van de Europese Unie.

PUB

In noodgevallen, bel steeds en overal de 112!

In de Europese Unie kunt u met eender welke gsm of vaste telefoon de 112 bellen om de dichtstbijzijnde spoeddienst te bereiken. Het systeem, dat sinds 2003 bestaat, kent verschillende voordelen:

  • U moet slechts één noodnummer onthouden, in welk land u zich ook bevindt.
  • De persoon die u aan de lijn krijgt, zal ofwel uw oproep rechtstreeks behandelen, ofwel u in contact brengen met de juiste dienst. Via het nummer 112 kunt u dus een ziekenwagen oproepen, maar ook de brandweer of de politie.
  • De landen die belast zijn met de organisatie van de 112, proberen ervoor te zorgen dat de operatoren verschillende talen kennen of ten minste het Engels machtig zijn.
  • Mocht u niet in staat zijn precies uit te leggen waar u zich bevindt, dan moet u weten dat de 112-dienst u kan lokaliseren, en dat zowel via uw gsm als uw vast toestel.

 

Hoe gebruikt u de 112?

Het gebruik van de 112 is vergelijkbaar met dat van alle andere spoeddiensten:

  • Elke oproep is gratis. U kunt de 112 normaal oproepen, ook al hebt u geen specifiek beltegoed voor het buitenland.
  • Bel de 112 uitsluitend als u geconfronteerd wordt met een noodgeval of wanneer u daarvan getuige bent. Niet-dringende oproepen en – uiteraard – alle valse oproepen houden de lijn onnodig bezet en brengen daardoor mensen die zich in een noodsituatie bevinden in gevaar.
  • Zodra u iemand aan de lijn hebt, vermeldt u duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.
  • Als u per vergissing de 112 gebeld hebt, blijf dan aan de lijn en leg de situatie uit aan de operator. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat de hulpdiensten onnodig uitrukken…

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/07/2011 - 17h45

ec.europa.eu

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Frienka

Ik heb onlangs Noodbel ontdekt.
Het is een iPhone app die vrijwel alle noodnummers van erkende Belgische instellingen bevat.
Netjes gebundeld en makkelijk opzoekbaar. Je kunt zelf een favorietenlijst aanmaken en notities zoals een polisnummer toevoegen. Bij vele nummers staat er ook een extraatje vermeld om het hoofd koel te houden zoals 112: Blijf rustig. Zeg uw naam, plaats ongeval, soort ongeval, aantal gewonden, ademt wel/niet.
Ik vond hem in de iStore, maar er is ook een website www.noodbel.be
Ik voel mij alvast een pak veiliger en beter voorbereid sinds ik deze Noodbel App heb!

Frienka

PUBLICITÉ
Lees ook
De Tabak Stop Lijn voor alle tabaksproducten Geüpdatet op 29/11/2005 - 00h00

In het Belgisch Staatsblad van 14 november 2005 werd een KB gepubliceerd dat tabaksproducenten verplicht om een nieuwe waarschuwing te vermelden op tabaksproducten: "Zoek hulp om te stoppen met roken: 0800 111 00". Een nieuw offensief in de strijd te...

De juiste reacties in geval van brand Geüpdatet op 25/01/2010 - 00h00

In België breekt ongeveer elk uur ergens een brand uit: dat zijn zowat 10.000 branden per jaar. Om te vermijden dat één Belg op drie ooit in zijn leven het slachtoffer wordt van een brand , moeten een aantal preventiemaatregelen genomen worden. Hoe k...

Welke vaccins heeft uw huisdier nodig? Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Velen onder ons hebben helaas ooit al een huisdier verloren. De doodsoorzaken zijn enorm uiteenlopend, maar infectieziekten zijn er één van. Vandaar dat u er, zowel voor uw eigen dier als voor die van anderen, goed aan doet om uw viervoeter regelmati...

Meer artikels