PUBLICITÉ

Bejaarden: te strikte behandelingen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/02/2015 - 15h01
-A +A

Volgens recente gegevens moet men bij hoogbejaarden met diabetes niet streven naar dezelfde cijfers voor de bloedsuikerspiegel als voor jongere mensen.

PUB

Te veel hypoglykemie bij bejaarden

Als men voor bejaarden dezelfde bloedsuikerspiegel ambieert als voor jongere patiënten, bestaat het gevaar dat ze hypoglykemie krijgen (een te lage bloedsuikerspiegel). De nieren gaan met de jaren namelijk minder goed werken, waardoor de insuline soms onvoldoende wordt uitgescheiden. Ze blijft dus in het lichaam zitten en blijft er langer dan voorzien doorwerken. Het resultaat is hypoglykemie. Het is nochtans niet altijd vanzelfsprekend om de symptomen van hypoglykemie te herkennen of op te sporen. Soms ook voelen bejaarde mensen zich onwel zonder te beseffen wat er precies gaande is.

Medicatie van bejaarden blijft problematisch

Dat nieuwe element komt bovenop alles wat we al weten over bejaarden en hun behandelingen: overconsumptie van geneesmiddelen, interacties tussen de geneesmiddelen die niet meer te controleren zijn en - soms levensbedreigende - vergissingen in de dosissen. Vier of vijf geneesmiddelen tegelijk moeten nemen is voor bejaarde mensen moeilijk te beheren en een echte bron van stress in hun dagelijkse leven.

Daarom is het goed om bejaarden en alle mensen in hun omgeving eraan te herinneren dat elke therapie met de arts besproken moet worden. Meestal gebeurt dat op het moment dat een nieuw geneesmiddel wordt voorgeschreven, maar er moet ook gekeken worden naar de andere geneesmiddelen die misschien al jaren worden genomen.

  • Is de behandeling nog altijd gewenst en te verantwoorden? Is de dosis (nog) aangepast?

  • Moet de behandeling niet opnieuw geëvalueerd worden en naast eventuele nieuwe ontdekkingen worden gelegd, enz.?

Er bestaat heel veel literatuur over de specifieke risico’s die bepaalde geneesmiddelen of bepaalde interacties tussen geneesmiddelen voor hoogbejaarden inhouden. Maar de artsen kunnen niet alles weten en kunnen ook niet altijd aan alles denken. Daarom is het nuttig om er zelf over te beginnen.

Bron:
Lipska, K.J. et al., JAMA Intern Med. Published online January 12, 2015. doi:10.1001/jamainternmed.2014.7345

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/02/2015 - 15h01
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Meer artikels