PUBLICITÉ

Bejaarde vader, risico op schizofreen kind...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/11/2004 - 00h00
-A +A

Hoe ouder de vader, hoe hoger het risico op schizofrenie voor het kind. Dit verband werd voor het eerst geformuleerd in 2001 en is ondertussen bevestigd door een grootschalige studie.

PUB

De studie werd uitgevoerd bij 712.014 Zweden die geboren werden tussen 1973 en 1980; 639 ervan kregen schizofrenie, 1.311 een andere psychotische aandoening. Daarbij hielden de onderzoekers rekening met tal van factoren die een rol kunnen spelen bij schizofrenie: de leeftijd van de vader en de moeder, het geslacht van het kind, zijn geboorteplaats, de metingen bij de geboorte, de Apgar-score, psychiatrische familiale antecedenten, de sociaal-economische situatie in de kindertijd enz.

De auteurs stelden daarbij vast dat het schizofrenierisico van het kind zeer duidelijk steeg met de leeftijd van de vader bij de bevruchting. Zo nam het risico toe van 1,26 als de vader jonger dan 30 was tot 4,62 als hij boven de 50 was. Deze correlatie is dan ook heel sterk en staat los van elke andere factor. 15 % van alle schizofreniegevallen zouden veroorzaakt worden doordat de vader ouder dan 30 was bij de conceptie. Er bestaat daarentegen geen verband met de leeftijd van de moeder en evenmin met andere soorten psychoses.

Aangezien de leeftijd van de ouders bij de geboorte van hun eerste kind voortdurend toeneemt, kunnen we ons afvragen of het aantal schizofreniegevallen daardoor niet zal stijgen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/11/2004 - 00h00

Sipos A. et coll., B.M.J., vol 329, 23 oktober 2004.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Babyblues bij papa's Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Dat pas bevallen moeders de babyblues kunnen krijgen is algemeen bekend. Dat ook mannen die vader zijn geworden depressief kunnen worden is veel minder bekend. De gevolgen zijn nochtans niet te onderschatten, vooral voor de ontwikkeling van het kind....

Ouders die een kind verliezen, leven minder lang Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Er is een verhoogde mortaliteit vastgesteld bij moeders die een kind hebben verloren. Het kan daarbij zowel om een natuurlijke als om een niet-natuurlijke doodsoorzaak gaan. Deze verhoging is bijzonder uitgesproken tijdens de drie jaar na het overlij...

Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Meer artikels