Artrose is slijtage van de gewrichten.
De aandoening komt heel veel voor, zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Bij de 75-plussers heeft zelfs 70 tot 90% er last van.
De essentiële vraag die we ons dus moeten stellen: hoe artrose behandelen?

Welke medicijnen tegen de pijn van artrose?
Pijn en paracetamol
Artrose manifesteert zich vooral door pijn. Geneesmiddelen die de pijn bestrijden, zijn dan ook de eerste remedie die in ons opkomt. Een simpel middel als paracetamol is heel nuttig bij matige pijn. Let er alleen op dat u de aanbevolen dosis niet overschrijdt. 4 gram per dag is het maximum. En het drinken van alcohol wordt afgeraden als u pijnstillers neemt.
Ontstekingsremmers
Als de pijnstillers niet voldoende helpen en als de ontsteking in het aangetaste gewricht chronisch wordt, moet u overschakelen op ontstekingsremmers. Corticoïden zijn in dit geval niet aangewezen. Daarom worden niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSOR) aanbevolen. Er bestaan veel verschillende types, sommige worden oraal ingenomen, andere worden lokaal aangebracht in de vorm van een crème of gel.
Opgelet: NSOR zijn vrij agressief voor de maag. Als u ze via orale weg moet innemen, neemt u ze beter tijdens de maaltijd.
Glucosamine om het mechanisme van artrose te vertragen
Pijnstillers en ontstekingsremmers pakken alleen de symptomen van artrose aan, niet de ziekte zelf.
Artsen schrijven daarom glucosamine voor om de schade die de gewrichten oplopen te vertragen of te stoppen. Dat is een stof die van nature in ons lichaam aanwezig is en die het kraakbeen helpt herstellen. Dit helpt de pijn verminderen en verbetert het functioneren van de aangetaste gewrichten.
Glucosamine kan oraal worden ingenomen, maar ook in het aangetaste gewricht worden ingespoten. Het wordt vaak in combinatie met voedingssupplementen zoals chondroïtine gegeven. Glucosamine en pijnstillers kunnen perfect naast elkaar worden gebruikt.
"Begrijpen en behandelen artrose", uitg. ViVio (2011). Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 9. Art. No.: CD007809. DOI: 10.1002/14651858.CD007809.pub2. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 2. Art. No.: CD005328. DOI: 10.1002/14651858.CD005328.pub2.