PUBLICITÉ

Behandelingen tegen onvruchtbaarheid verhogen het risico op eierstokkanker niet

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 03/03/2009 - 00h00
-A +A

De vruchtbaarheidsbehandelingen zouden het risico op eierstokkanker niet vergroten. Dat zijn althans de conclusies van een onderzoek dat onlangs werd gevoerd door een team van Deense onderzoekers.

PUB

Veroorzaken vruchtbaarheidsbehandelingen eierstokkanker?


Ongeveer één op de zes koppels heeft problemen om een kind te verwekken. Deze kandidaat-ouders doen meer en meer een beroep op vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo'n therapie kan er bijvoorbeeld in bestaan dat de eisprong bij de vrouw via medicatie gestimuleerd wordt. Alleen hadden deze vruchtbaarheidsbehandelingen al jarenlang de reputatie dat ze het risico op eierstokkanker verhoogden. Eierstokkanker is een vorm van kanker die relatief weinig voorkomt (8 gevallen op 100.000 vrouwen), maar wel een vrij slechte prognose heeft omdat ze meestal vrij laat wordt ontdekt. Ze is van alle kankers de vijfde belangrijke doodsoorzaak voor vrouwen. In de jaren 90 hadden diverse studies een verband vastgesteld tussen vruchtbaarheidsbehandelingen en eierstokkanker, maar dat werd achteraf door andere studies weerlegd.

Geen verhoogd risico


Een recente studie die heel minutieus door een Deense ploeg verricht werd, heeft nu bevestigd dat er inderdaad geen verband is tussen vruchtbaarheidsbehandelingen en kanker. Dat is meteen een geruststelling voor de vele vrouwen die vandaag de medicatie nemen. De onderzoekers hebben gemiddeld 16 jaar lang bijna 55.000 patiënten gevolgd die tussen 1963 en 1998 een vruchtbaarheidsbehandeling kregen. Het onderzoek heeft, na correctie van de andere risicofactoren, bij deze vrouwen geen enkele stijging van het aantal eierstokkankers kunnen aantonen.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 03/03/2009 - 00h00 Jensen, A., British Medical Journal, februari 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding is goed voor het hart van de moeder Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

De voordelen van borstvoeding worden almaar meer bekend. Een recente studie bevestigt nu ook de heilzame effecten voor de gezondheid van hart en bloedvaten van de moeder. Vrouwen die borstvoeding geven, zouden in de menopauze minder hart- en vaatprob...

Vitamine D beschermt vrouwen tegen borstkanker Geüpdatet op 08/07/2013 - 15h44

Vitamine D is zoals bekend belangrijk voor de botten en het beendergestel, maar vandaag worden er ook andere eigenschappen aan toegeschreven. Zo zou de vitamine kankerwerend zijn. Almaar meer onderzoeken tonen een verband aan tussen een tekort aan vi...

Eierstokkanker: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 14/02/2014 - 18h13

Van eierstokkanker is bekend dat hij sluipend evolueert, zozeer dat hij wel eens "de stille doder" wordt genoemd. Een Amerikaanse studie waarbij drie typische symptomen van deze tumor werden geïdentificeerd, wil echter het tegendeel bewijzen.

Meer artikels