De vruchtbaarheidsbehandelingen zouden het risico op eierstokkanker niet vergroten. Dat zijn althans de conclusies van een onderzoek dat onlangs werd gevoerd door een team van Deense onderzoekers.

Veroorzaken vruchtbaarheidsbehandelingen eierstokkanker?
Ongeveer één op de zes koppels heeft problemen om een kind te verwekken. Deze kandidaat-ouders doen meer en meer een beroep op vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo'n therapie kan er bijvoorbeeld in bestaan dat de eisprong bij de vrouw via medicatie gestimuleerd wordt. Alleen hadden deze vruchtbaarheidsbehandelingen al jarenlang de reputatie dat ze het risico op eierstokkanker verhoogden. Eierstokkanker is een vorm van kanker die relatief weinig voorkomt (8 gevallen op 100.000 vrouwen), maar wel een vrij slechte prognose heeft omdat ze meestal vrij laat wordt ontdekt. Ze is van alle kankers de vijfde belangrijke doodsoorzaak voor vrouwen. In de jaren 90 hadden diverse studies een verband vastgesteld tussen vruchtbaarheidsbehandelingen en eierstokkanker, maar dat werd achteraf door andere studies weerlegd.
Geen verhoogd risico
Een recente studie die heel minutieus door een Deense ploeg verricht werd, heeft nu bevestigd dat er inderdaad geen verband is tussen vruchtbaarheidsbehandelingen en kanker. Dat is meteen een geruststelling voor de vele vrouwen die vandaag de medicatie nemen. De onderzoekers hebben gemiddeld 16 jaar lang bijna 55.000 patiënten gevolgd die tussen 1963 en 1998 een vruchtbaarheidsbehandeling kregen. Het onderzoek heeft, na correctie van de andere risicofactoren, bij deze vrouwen geen enkele stijging van het aantal eierstokkankers kunnen aantonen.