Onze lever heeft het moeilijk om zelf te genezen. In geval van langdurige hinder, ontwikkelt zich een fibrose, die op haar beurt kan ontaarden in een cirrose en later in leverkanker, een van de dodelijkste vormen van kanker.
Er bestaat op dit moment nog geen behandeling voor leverfibrose, maar de wetenschap gaat met rasse schreden vooruit.

Hoe ontwikkelt leverfibrose zich?
Leverfibrose is een proces waarbij sommige levercellen bindweefsel gaan vormen, dat harder en resistenter is. Het gaat eigenlijk om littekenvorming als reactie op een aanval van de lever die uiteindelijk zal leiden tot functiestoornissen.
Leverfibrose heeft talrijke oorzaken. De belangrijkste is alcoholmisbruik, maar chronische leverziekten zoals hepatitis liggen ook aan de basis van fibrose. Sommige zeldzame, erfelijke ziekten kunnen eveneens leiden tot leverfibrose.
De volgende stap: cirrose
Wanneer de levensstijl niet aangepast wordt, evolueert de fibrose tot een levercirrose: in de lever vormen zich groepjes nog leefbare cellen, die van elkaar gescheiden zijn door bindweefsel. Omdat de doorstroming van bloed naar de cellen belemmerd wordt, beginnen de leverfuncties eronder te lijden. Het sterftecijfer ten gevolge van cirrose is nog altijd zeer belangrijk in de industrielanden. Dankzij behandelingen kan men de levensduur van de patiënten wel verlengen, maar dan lopen zij het risico om een gevreesde leverkanker te ontwikkelen.
Op dit ogenblik bestaat er echter geen behandeling tegen fibrose, en tegen cirrose ook niet trouwens. De enige mogelijke behandeling bestaat uit een verandering van de levensstijl, waardoor de evolutie van de ziekte wel kan worden tegengehouden, en uit de behandeling van de eventuele verwikkelingen van de cirrose.
Buck, M. and Chojkier, M. PloS One, Dec. 26, 2007; vol 2: pp e1372. News release, University of California San Diego. www.webmd.com