PUBLICITÉ

Behandeling van leverfibrose: nog steeds niets in zicht!

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 24/09/2012 - 09h58
-A +A

Onze lever heeft het moeilijk om zelf te genezen. In geval van langdurige hinder, ontwikkelt zich een fibrose, die op haar beurt kan ontaarden in een cirrose en later in leverkanker, een van de dodelijkste vormen van kanker.

Er bestaat op dit moment nog geen behandeling voor leverfibrose, maar de wetenschap gaat met rasse schreden vooruit.  

PUB

Hoe ontwikkelt leverfibrose zich?

Leverfibrose is een proces waarbij sommige levercellen bindweefsel gaan vormen, dat harder en resistenter is. Het gaat eigenlijk om littekenvorming als reactie op een aanval van de lever die uiteindelijk zal leiden tot functiestoornissen.

Leverfibrose heeft talrijke oorzaken. De belangrijkste is alcoholmisbruik, maar chronische leverziekten zoals hepatitis liggen ook aan de basis van fibrose. Sommige zeldzame, erfelijke ziekten kunnen eveneens leiden tot leverfibrose.

De volgende stap: cirrose

Wanneer de levensstijl niet aangepast wordt, evolueert de fibrose tot een levercirrose: in de lever vormen zich groepjes nog leefbare cellen, die van elkaar gescheiden zijn door bindweefsel. Omdat de doorstroming van bloed naar de cellen belemmerd wordt, beginnen de leverfuncties eronder te lijden. Het sterftecijfer ten gevolge van cirrose is nog altijd zeer belangrijk in de industrielanden. Dankzij behandelingen kan men de levensduur van de patiënten wel verlengen, maar dan lopen zij het risico om een gevreesde leverkanker te ontwikkelen.

Op dit ogenblik bestaat er echter geen behandeling tegen fibrose, en tegen cirrose ook niet trouwens. De enige mogelijke behandeling bestaat uit een verandering van de levensstijl, waardoor de evolutie van de ziekte wel kan worden tegengehouden, en uit de behandeling van de eventuele verwikkelingen van de cirrose.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/01/2008 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 24/09/2012 - 09h58

Buck, M. and Chojkier, M. PloS One, Dec. 26, 2007; vol 2: pp e1372. News release, University of California San Diego. www.webmd.com

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Chronische hepatitis C: een nieuwe bloedtest Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

De leverbiopsie heeft afgedaan! Onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld om fibrose veroorzaakt door het hepatitis-C-virus op te sporen. Precies die fibrose is verantwoordelijk voor de chronische verwikkelingen van hepatitis C: cirrose en kanker.

Levercirrose : beter met mate drinken ! Geüpdatet op 04/02/2003 - 00h00

Bij levercirrose zijn de leverweefsels aangetast: de levercellen worden vernietigd en geleidelijk vervangen door littekenweefsel. Levercirrose is het gevolg van verschillende agressies, hoofdzakelijk alcohol (meer dan 80% van de gevallen) en chronisc...

Vet in de lever: hebt u al gehoord over NASH? Geüpdatet op 06/12/2016 - 17h21

De lever kan een haard van ontstekingen worden zonder dat er ook maar enig symtpoom aanwezig is. We spreken in dat geval van NASH of niet-alcoholische steatohepatitis. Het risico bij NASH is dat de ontsteking levercirrose veroorzaakt en zelfs verder...

Meer artikels