PUBLICITÉ

Behandeling van gokverslaafden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/07/2013 - 09h18
-A +A

Voor gokverslaafden zijn geldspelen een echte drug. Het spel neemt een centrale plaats in in hun leven, terwijl de rest uit elkaar valt. En als ze niet meer spelen, worden ze depressief of angstig. Hoog tijd om hulp te vragen.

PUB

Gokkers sluiten zich af van de werkelijkheid en raadplegen jarenlang geen enkele arts

Het is moeilijk te geloven, maar men kan ook verslaafd zijn zonder drugs te gebruiken. Dat is met name het geval bij verstokte gokkers die verslaafd zijn aan gokspelen.

Vaak zeggen dergelijke gokkers, als ze voor het eerst een arts opzoeken, dat ze zich lange tijd niet bewust zijn geweest van wat er zich afspeelde. Gokkers die ten prooi vallen aan speelkoorts, blijken de zin voor werkelijkheid te verliezen tot de dag dat een druppel de emmer doet overlopen. Een scheiding, een ontslag, een bankverbod en plots zakt de gokker in elkaar; hij wordt met zijn neus op de feiten geduwd en beseft nu pas de ernst van zijn verslaving waarvoor zijn omgeving hem nochtans reeds herhaaldelijk heeft gewaarschuwd, maar hij heeft nooit willen luisteren. Hij weet niet meer van welk hout pijlen maken.

Naar de arts, de eerste gesprekspartner van de gokverslaafde

Alle gezondheidswerkers en ex-verslaafden weten goed hoe moeilijk het is helemaal alleen van zijn verslaving af te geraken. Goede wil alleen volstaat immers niet. Gokkers zeggen duizenden keren “vandaag speel ik niet” of “morgen stop ik ermee”. Maar even vaak mislukken ze daarin. Pathologische gokkers zijn verslaafd, net zoals drugsverslaafden en alcoholisten. Om te stoppen met gokken, hebben ze hulp nodig en daarvoor moeten ze zich eerst wenden tot hun huisarts.

Initialement publié par Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 19/11/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 09h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als gokken een verslaving wordt... Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Wie heeft nog nooit rillingen gekregen bij het horen van de geldstukken die uit een gokautomaat vallen? Wie heeft nog nooit een lotje gekocht in de hoop multimiljonair te worden? Kansspelen (Tiercé, Lotto, casino, enz.) kunnen een stukje droom en hoo...

Gokverslaving Geüpdatet op 27/04/2004 - 00h00

Gokken kan bij sommigen verslavend werken. Ze kunnen niet meer zonder: de spelduivel wordt een echte drug, en ze verliezen compleet hun greep op de situatie.

Heroïne: hoe afkicken? Geüpdatet op 17/02/2014 - 10h09

Heroïne leidt tot ernstige lichamelijke en psychische afhankelijkheid. Om ermee te stoppen, is hulp vragen vaak noodzakelijk. Een aangepaste aanpak is zeker een plus om er definitief van af te raken en om hervallen te voorkomen.

Meer artikels