PUBLICITÉ

Behandeling van aids: leven met aidsremmers vandaag

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/06/2013 - 12h22
-A +A

Tegen het aidsvirus moet er op twee fronten tegelijk worden gewerkt: de overdracht van het virus stoppen en dragers van het aidsvirus zo vroeg mogelijk behandelen. Met de huidige geneesmiddelen tegen aids, de aidsremmers, kan aids immers niet genezen worden. Ze verhinderen alleen dat het virus zich door celdeling verder in het lichaam verspreidt …

PUB

Behandeling van aids: welke levenskwaliteit met aidsremmers?

Het onderzoek inzake de behandeling van aids gaat nog altijd door, maar tot op heden is er nog geen curatieve behandeling gevonden. De enige manier om aids vandaag te behandelen is nog altijd antiretroviraal, met aidsremmers dus, maar die worden wel altijd doeltreffender. Hun doel: voorkomen dat het aidsvirus zich vermeerdert.

Met deze behandeling kan het verloop van de ziekte – en de evolutie naar aids - worden afgeremd, maar dan moet ze wel zo vroeg mogelijk worden opgestart. Screening blijft dus van cruciaal belang om besmetting van nieuwe slachtoffers te voorkomen en dragers van het aidsvirus te behandelen.

Jammer genoeg geeft langdurige inname van aidsremmers bijwerkingen. Een Franse studie heeft nu geprobeerd om die te evalueren. Tussen maart en juli 2010  werden 1.200 patiënten gevolgd (de zogeheten cohorte Prélude). Allemaal waren ze minstens vijf jaar besmet met het aidsvirus en namen ze ook al minstens vijf jaar aidsremmers. Het onderzoek wou in eerste instantie de klachten beschrijven die voortkwamen uit de medicatie. Welke invloed had die op het leven van de patiënten en wat was hun perceptie ervan?

De patiënten waren vooral mannen (71%). Ze waren gemiddeld 47 jaar en waren gemiddeld 15 jaar seropositief en 12 jaar in behandeling met aidsremmers.

De complicaties waren vaak een te hoge bloedsuikerspiegel, overgewicht, hepatitis C, cardiovasculaire problemen, verslaving (roken 91%, alcohol 31%).

Zo’n 79% van de patiënten klaagde over minstens één stoornis in de drie volgende categorieën:

  • Fysiek (lichamelijke veranderingen, vermoeidheid, opgeblazen gevoel, diarree…),
  • Neurologisch en psychisch (slaapstoornissen, gevoel van leegte, bedruktheid, geheugenproblemen, krampen, spierpijn…),
  • Levenskwaliteit (beperkingen door de vermoeidheid, hinder veroorzaakt door de lichamelijke veranderingen en de neurologische en psychische problemen).

Patiënten die in behandeling zijn met aidsremmers klagen dus vooral over vermoeidheid en een verminderde levenskwaliteit. Daarna komen slaapstoornissen, geheugenproblemen en lichamelijke veranderingen.

 

Behandeling van aids: goed om te weten

De behandeling van aids gebeurt meestal met een combinatie van drie of meer aidsremmers. Sommige beletten dat er zich bepaalde eiwitten vormen die het virus nodig heeft om te overleven, andere voorkomen dat het virus zich bindt aan de lymfocyten CD4.

De behandeling van aids is gebaseerd op een subtiel en broos evenwicht dat constant moet worden bijgestuurd, dat aanpassingen vergt van de leefstijl en huisinrichting, maar ook hulp van de omgeving, gebruik van aanvullende geneesmiddelen en indien nodig zelfs pauzes in de behandeling met de aidsremmers. Het onderzoek moet zeker worden voortgezet om deze behandelingen nog verder te verbeteren, zodat ze nog doeltreffender worden en de bijwerkingen verminderen. Maar er moet ook verder worden nagedacht over de begeleiding van de zieken en hoe die verbeterd kan worden.

Het hoofddoel van het opsporingsonderzoek blijft wel om besmetting van nieuwe slachtoffers te voorkomen én om de ziekte vroegtijdig op te sporen. Volgens gegevens gepubliceerd in een nummer van het Franse ‘Bulletin épidémiologique hebdomadaire’ dat gewijd was aan de aidsinfecties in Frankrijk in 2010, gebeurde de screening in één op de drie gevallen pas in een ver gevorderd stadium, toen aids zich al had doorgezet. Een gemiste kans dus!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/01/2012 - 16h41 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/06/2013 - 12h22

Le Quotidien du Médecin, 8 december 2011 ; XIIIe Assises & XIIe Congrès de la Société Française de Lutte contre le Sida, symposium Abbott France, december 2011; Bulletin épidémiologique hebdomadaire n° 43-44, december 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
AIDS: 38 miljoen patiënten! Geüpdatet op 27/07/2004 - 00h00

Volgens het nieuwe wereldrapport van UNAIDS waren in 2003 38 miljoen mensen besmet met het aids-virus en waren er tussen 2001 en 2003 5 miljoen nieuwe besmettingen, het hoogste cijfer sinds het begin van de epidemie. Andere verontrustende vaststellin...

Aids biedt weerstand... Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Een studie die in de Verenigde Staten door Californische onderzoekers werd uitgevoerd, toont aan dat bijna 80% van de patiënten die seropositief zijn voor het aidsvirus, drager zijn van een virus dat resistent is tegen antiretrovirale middelen. De vr...

Aids, ontdekking van een verborgen reservoir van het virus Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

Het aidsvirus is werkelijk heel sluw. Er wordt veel verwacht van combinatietherapieën: deze verminderen de hoeveelheid virussen dermate dat het virus niet meer kan worden aangetoond. Blijkt echter dat het virus weer de kop kan opsteken.

Vaginale gels tegen aids? Geüpdatet op 10/04/2009 - 00h00

Onderzoekers wenden alle mogelijke middelen aan in de strijd tegen aids. Hoewel het aidsvaccin nog veraf lijkt, is er sinds enkele jaren ook sprake van een andere beloftevolle oplossing: vaginale gels, die het risico op overdracht van het virus moete...

Meer artikels