PUBLICITÉ

Begin vandaag nog met minder zout te eten!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/03/2008 - 00h00
-A +A

Te veel zout eten schaadt onze cardiovasculaire gezondheid door de bloeddruk te verhogen. Hoewel de artsen ons aanraden om 5 à 6 gram zout per dag te eten, bedraagt onze dagelijkse consumptie gemiddeld 8 à 10 gram. Wij geven u een aantal raadgevingen om uw zoutconsumptie te verminderen.

PUB

Tien goede voornemens om minder zout te eten


1. Ik zet het zoutvat niet meer op tafel. De zwarte peper mag wel op tafel blijven staan.
2. Ik haal de kruidenpotjes uit de keukenkast: paprika, kurkuma, kaneel of muskaatnoot bezorgen het eten een aparte smaak zodat de zin om zout toe te voegen wegvalt. Wanneer ik eten klaarmaak en het ogenblik aangebroken is om zout toe te voegen, vraag ik me af welke kruid het zout deels of volledig zou kunnen vervangen. Ik pas dezelfde tactiek toe op aromaten zoals look, sjalot, peterselie, bieslook, rozemarijn, basilicum…

3. Deze week komt er geen kant-en-klaarmaaltijd op tafel. Ik kook zelf om de hoeveelheid toegevoegd zout te verminderen.
4. Wanneer ik eten klaarmaak of kook, voeg ik slechts weinig zout toe. Wij zullen achteraf, bij het proeven, wel merken of het voldoende was.

5. Bij mij komt er ook geen kant-en-klare saus meer op tafel.
6. Bij het koken van pasta, rijst, aardappelen, graangewassen, quinoa, enz., is slechts heel weinig zout nodig. Voor sommige bereidingen, zelfs helemaal geen.

7. Ik beperk het eten van kaas.
8. Ik beperk het eten van fijne vleeswaren en van alles wat luchtdicht verpakt is.

9. Ik maak zo weinig mogelijk gebruik van conserven. Doe ik het toch, dan laat ik de groenten uitlekken en ik spoel ze goed na.
10. Ik lees de etiketten op zoek naar het woord 'natrium' en geef de voorkeur aan de producten die zo weinig mogelijk natrium bevatten.

En als het echt niet lukt, pas ik deze twee tactieken toe:


1) Ik koop dieetzout, dat geen natrium bevat. Op basis van kalium en magnesium, is er echter heel weinig smaakverschil.

2) Voor de groenten en zetmeelhoudende producten, vervang ik het koken met water door stoven of koken in papillot om de ingrediënten meer smaak te geven.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/03/2008 - 00h00 Aanbevelingen van het Franse agentschap voor de veiligheid van de gezondheidszorg en de gezondheidsproducten (Afssaps) en de Hoge gezondheidsautoriteiten (HAS).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ