PUBLICITÉ

Bedwantsen: alles over deze nieuwe bedreiging...

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/05/2013 - 18h41
-A +A

De bedwantsen zijn terug van weggeweest! Deze minuscule insecten leven in beddengoed. In België zijn er almaar meer meldingen van mensen die tijdens hun slaap gebeten worden. Ze worden meegebracht door reizigers. Hoe herkent u ze en hoe raakt u ervan af?


PUB

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine insecten. Volgroeide exemplaren zijn ongeveer 5 mm groot. Ze leven in beddengoed, maar ook in zetels en banken. Die beestjes in huis hebben is helemaal niet fijn, want ze voeden zich met ons bloed en steken ons dus om eraan te komen. Bedwantsen kunnen behalve het ongemak van de steek zelf in zeldzame gevallen ook andere reacties veroorzaken zoals astma, oedemen, algemene jeuk, ijzertekort en - bij een allergische reactie - ook heel uitzonderlijk een anafylactische shock. Ze dragen geen menselijke ziektes over. maar het vervelende aan de besmetting is dat de insecten moeilijk weg te krijgen zijn als ze zich eenmaal in huis genesteld hebben.

 

Hoe weet u dat u bedwantsen hebt?

Het valt niet altijd op dat er bedwantsen in huis zijn, want overdag houden de beestjes zich schuil. Ze komen alleen ’s nachts, net voor dageraad, tevoorschijn (om u te steken). De eerste aanwijzing dat ze er zijn, zijn natuurlijk de steekwondjes. Dat zijn kleine, rode bultjes die jeuken en vooral op de armen en schouders zitten. De sporen zijn mooi opgelijnd, in tegenstelling tot die van andere steekinsecten zoals luizen. Zij steken meer verspreid en ongeordend over het lichaam.

Bedwantsen laten nog andere sporen na. Soms zijn de insecten zelf op de matras te zien, vooral dan in de naden. Soms zitten er ook heel kleine bloedvlekken  op de lakens, de bewijzen van de nachtelijke beten.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/05/2013 - 18h41

Studdiford, JS et al., American Family Physician, octobre 2012.
(1) Yturralde, K et al., J Econ Entomol, décembre 2012

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapt u slecht? Misschien is het uw matras wel! Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h48

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Zorg dus voor een optimale nachtrust door alle bevorderende factoren bijeen te brengen. Stress en onze dagelijkse bezigheden bepalen in grote mate de kwaliteit van onze slaap,...

Daar zijn de wespensteken weer! Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

De zomer komt er aan met heerlijke picknicks, avonden op het terras en dagen in de tuin! Maar helaas gaat het seizoen ook gepaard met steken van vliesvleugelige insecten zoals bijvoorbeeld wespen. Wespensteken zijn niet gevaarlijk, tenzij er sprake i...

Meer artikels