PUBLICITÉ

Bedplassen, de gevolgen voor het kind

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/05/2010 - 00h00
-A +A

Bedplassen (Enuresis nocturna) bij al wat oudere peuters is een vrij verspreid fenomeen. De gevolgen zijn niet te onderschatten. Het sociale, het school- en het gezinsleven kunnen er ernstig door verstoord raken. Het is dan ook erg belangrijk dat de aandoening vroegtijdig wordt opgespoord en behandeld, zodat de betrokken kinderen niet met hun gevoelens en problemen blijven zitten.

PUB

Gevolgen van bedplassen


Enuresis nocturna wordt omschreven als het onwillekeurig urineverlies bij een kind van meer dan 5 jaar. Één op de 10 kinderen tussen 5 en 10 jaar heeft last van enuresis. De aandoening treft meer jongens (76%) dan meisjes.
In de meeste gevallen gaat het om gezonde kinderen, kinderen dus die geen nierziekte, aandoening van de urinewegen of neurologische aandoening hebben. Maar de gevolgen zijn te erg om bedplassen weg te stoppen of er niet mee naar buiten te komen. Integendeel, de aandoening moet worden opgespoord en behandeld. Die behandeling draait in de eerste plaats rond levenshygiëne, waarbij het kind actief betrokken wordt en positief gestimuleerd wordt ('s avonds minder drinken, overdag regelmatig naar het toilet gaan en nog enkele keren voor het slapengaan, het beddengoed helpen verversen, een kalender bijhouden wanneer het wel en niet plast,...). Indien nodig kan het gebruik van een plaswekker of medicatie overwogen worden.

Wat als kinderen er last van blijven hebben:


42% van de Franse kinderen die bedplassen wil niet bij een vriendje gaan slapen of wil er thuis geen uitnodigen: 37% wil niet mee op bosklas, 38% wil 's zomers niet mee op vakantiekolonie en 12% wil niet met de familie weg.
Twee op de drie kinderen schamen zich voor hun ziekte.
64% denkt dat het probleem een belasting is voor de ouders.
36% heeft op school concentratieproblemen.
28% heeft leermoeilijkheden.
30% voelt zich 's ochtends moe.
77% zou er graag met de moeder over praten, waaruit we kunnen veronderstellen dat het niet gebeurt en dat de kinderen in stilte onder hun ziekte lijden...
De gevolgen kunnen voortduren tot op volwassen leeftijd...: Bedplassen komt nog bij 8% van de jongens van 7 jaar voor. Extrapolatie leert ons dat er 3% kans bestaat dat ze nog op volwassen leeftijd bedplassen indien er niets aan gedaan wordt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/05/2010 - 00h00 Laboratoire Ferring, persbericht, Enquête "pipi au lit ", www.pipi-au-lit.net
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Enuresie: een moeilijk woord voor bedplassen Gepubliceerd op 24/10/2011 - 13h02

Sommige kinderen lijden aan nachtelijke enuresie , of bedplassen , met andere woorden aan bedplassen en dat op een leeftijd waarop kinderen 'zindelijk' zouden moeten zijn. Wat moet je doen aan dit probleem dat zware psychologische, sociale en familia...

Meer artikels