PUBLICITÉ

Bedplassen, een kwestie van maturiteit

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 27/04/2011 - 08h31
-A +A

Sommige kinderen plassen in bed hoewel ze al zindelijk zijn. Dat fenomeen heeft te maken met de rijpheid van de hersenen. Er bestaat dus een verband tussen enuresis of bedplassen en andere cognitieve functies. Een bewijs te meer dat kinderen die in bed plassen het niet opzettelijk doen, en dat al de drukte eromheen of straffen opleggen meer goed dan kwaad doen.

PUB

Bedplassen, urineverlies overdag en cognitieve prestaties

Dankzij een Britse studie uit 2007 die bij meer dan 6000 kinderen tussen zeven en negen jaar werd uitgevoerd, hebben wetenschappers een definitief verband gelegd tussen continentieproblemen (bedplassen, urineverlies overdag en ook anale incontinentie) en de prestaties van de kinderen in cognitieve tests over woordenschat, puzzels, rekenen,  inzicht, enz. De kinderen die incontinentieproblemen hadden, scoorden minder goed op de cognitieve tests. Het verband was het meest uitgesproken met bedplassen. Het urineverlies overdag en de anale incontinentie hadden weinig invloed op de scores.

 

Bedplassen: een kwestie van rijpheid van het centraal zenuwstelsel

Het verband was niet echt een verrassing voor de onderzoekers. Als een kind erin slaagt om niet te bedplassen, wijst dat erop dat de hersenen in staat zijn om het kind wakker te maken als het moet plassen en/of dat ze in staat zijn de reflex om de blaas tijdens de slaap te ledigen te onderdrukken. Deze mechanismen kunnen pas in gang worden gezet als het centraal zenuwstelsel van het kind een zekere rijpheid verworven heeft. Die maturiteit komt ook in andere taken tot uiting, zoals in de tests die de cognitieve functies van het kind meten. Niet dat de kinderen die bedplassen nu zo veel zwakker scoorden! De onderzoekers konden niet aantonen dat de kinderen in kwestie slechtere punten hadden op school en evenmin dat ze leerproblemen hadden.

 

De resultaten van het onderzoek verklaren waarom artsen ouders de raad geven om zich niet druk te maken als het bedplassen langer duurt dan normaal. Het is niet altijd makkelijk om die raad op te volgen, want de praktische gevolgen zijn soms heel zwaar (’s nachts opstaan en beddengoed verversen is erg vermoeiend voor de ouders. Maar het dus gaat niet om een gebrek aan discipline of slechte wil. Als het bedplassen het gezinsleven te veel gaat beheersen, kunt u beter een arts raadplegen. Er bestaan diverse remedies - met of zonder medicatie - tegen bedplassen.  Het zou zonde zijn om ze niet te gebruiken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 27/04/2011 - 08h31

Joinson, C. et al., Pediatrics, août 2007

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels