PUBLICITÉ

Bedplassen bij tieners: niet opgeven!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 03/02/2016 - 09h27
-A +A

Rond 17 jaar zou niemand nog last mogen hebben van nachtelijke enuresie of bedplassen. Maar dat is de theorie. Van de kinderen tussen 5 en 7 jaar plast 10% ’s nachts nog in bed. Hoewel dat probleem vanzelf overgaat à rato van 1% per jaar, blijft 1 tot 2% van de volwassenen er nog mee kampen. Toch is dat geen reden om de moed te laten zakken.

PUB

Bedplassen bij tieners: wanneer moet u zich zorgen maken?

Primair geïsoleerd bedplassen - de meest voorkomende vorm van bedwateren - betekent dat iemand nooit meer dan zes maanden na elkaar tijdens de slaap droog is gebleven en dus geen controle verworven heeft over de urinelozing. 85% van de vijfjarigen slagen erin om ’s nachts hun urine op te houden. Naarmate een kind ouder wordt, vergroot de kans op matige tot ernstige enuresie (meer dan drie natte nachten/week). Zo’n 2,5% van de mensen jonger dan veertig jaar kampt nog met dit type van urine-incontinentie.

"Bij tieners en jongvolwassenen heb je gevallen van hardnekkig  bedplassen die nooit op gepaste wijze behandeld zijn; daarnaast heb je gevallen van verwaarloosd bedplassen omdat het probleem niet echt hinderlijk was; en je hebt gevallen van zogenaamd refractair bedplassen waarbij er wel een aangepaste therapeutische aanpak is geweest, maar zonder resultaat. Ongeacht de aard van de eerdere behandeling moeten we in dat geval helemaal van nul beginnen" aldus dr. Henri Lottmann, chirurg-uroloog (hôpital Necker-Enfants malades, Parijs).

Zes oorzaken van bedplassen bij tieners en jongvolwassenen

Bij bedplassen spelen meerdere factoren die soms gecombineerd voorkomen:

  • Polyurie (overvloedige urineproductie) ‘s nachts is de meest voorkomende oorzaak (70% van de gevallen van primair geïsoleerd bedplassen). Bij tieners kan het probleem bevorderd worden door slechte gewoontes - zoals overmatig gebruik van thee of koffie - die leiden tot een hyperprikkelbare blaasspier met frequente plasdrang en telkens kleine volumes urine. Een bijkomend probleem is dat de diurese (urineproductie) ‘s nachts normaal vermindert omdat de productie van het hormoon ADH dan haar piek bereikt, maar dat die piek bij bedplassers achterwege blijft. De blaas loopt dan als het ware over. 
  • Een kleine blaascapaciteit. Hoewel de urineproductie ‘s nachts daalt, slaagt ongeveer 30% van de bedplassers er niet in om alle urine op te houden die tijdens de slaap geproduceerd wordt. Hun blaas heeft maar een capaciteit van 70% van de normale capaciteit). 
  • Niet gewaarworden dat de blaas vol of bijna vol is. Dat heeft niet zozeer met een te diepe slaap te maken dan wel met het feit dat bedplassers een gestoorde waakdrempel hebben, waardoor ze niet gewaarworden dat hun blaas te vol is. Ze zijn, zoals de ouders het uitdrukken, moeilijk wakker te krijgen. 
  • Obstructie van de bovenste luchtwegen - zoals het slaapapneusyndroom - en snurken kunnen leiden tot polyurie en dus eventueel tot bedplassen.
  • Bedplassen is soms erfelijk. Bedwateren komt meer voor bij jongens (drie jongens voor één meisje) en er speelt ook een erfelijke factor. Als een van de twee ouders een bedplasser was, is de kans op overerving 40%; als beide ouders bedplassers waren, is de kans zelfs 70%. 
  • Psychische problemen komen bij tieners en jongvolwassenen met primair bedplassen niet meer voor dan bij andere. Toch heeft 20% van de kinderen die in bed plast last van «gestoorde aandacht met hyperactiviteit» (ADHA); op die twee componenten (hyperactiviteit en aandachtsstoornis, de laatste iets discreter) moeten de kinderen gescreend worden.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 03/02/2016 - 09h27
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Enuresie: een moeilijk woord voor bedplassen Gepubliceerd op 24/10/2011 - 13h02

Sommige kinderen lijden aan nachtelijke enuresie , of bedplassen , met andere woorden aan bedplassen en dat op een leeftijd waarop kinderen 'zindelijk' zouden moeten zijn. Wat moet je doen aan dit probleem dat zware psychologische, sociale en familia...

Enuresis nocturna, een ander woord voor bedplassen Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Sommige schoolgaande kinderen bedplassen nog. Dat is wat artsen enuresis nocturna noemen. Maar wat zijn de oorzaken van bedplassen en hoe kan het behandeld worden? De urologen van de Franse Association française d'urologie (Afu) geven concrete antwoo...

Meer artikels