PUBLICITÉ

Barbecue zonder kanker: houd de houtskool in het oog!

Geüpdatet door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 11/08/2014 - 10h21
-A +A

Barbecueën heeft heel wat voordelen: het is dieetvriendelijk en het is overheerlijk.

U moet wel een aantal voorzorgen nemen om te beletten dat zich giftige stoffen vormen.

PUB

Barbecue, populair bij groot en klein

Een zomer zonder barbecue is geen echte zomer!

Barbecueën is gemakkelijk, lekker, gezellig, het gaat snel, en het valt bij iedereen in de smaak. Maar goed barbecueën is een kunst.
Behalve enkele basisregels rond hygiëne moet de kok van dienst zich ook een aantal gewoonten eigen maken wat betreft het bakken van de voedingsmiddelen.

Het gevaar: niet wachten tot de houtskool gloeit

De Belgische Stichting tegen Kanker waarschuwt ervoor dat in de rook bepaalde stoffen aanwezig zijn (naast de aangename aroma's) die vrijkomen bij verbranding van het hout. In de rook zitten inderdaad koolwaterstoffen, waaronder benzopyreen.

Vandaag weten we dat die stoffen de ontwikkeling van maag- en darmkanker waarschijnlijk bevorderen.

Bij te frequent en ondeskundig gebruik van de barbecue gaat de concentratie van die stoffen in ons lichaam enorm stijgen. Dat verschijnsel doet zich vooral voor als de kooltjes niet helemaal gloeien. De schadelijke stoffen in de rook slaan dan neer op de grill en dus ook op het eten.

Zorg er ook voor dat het vet van het vlees of de vis niet in contact komt met het vuur, want ook dan komen er gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen vrij.

 

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 18/07/2006 - 00h00 et mis à jour par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 11/08/2014 - 10h21

Bron: Stichting tegen Kanker (www.kanker.be)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mogen we nog wel grillen? Geüpdatet op 09/07/2014 - 11h28

De zomer is in het land, tijd voor barbecue en gerechten à la plancha! En daar horen traditioneel de vele waarschuwingen in de pers bij voor de gevaren van het grillen - gaande van een dolle rit naar de spoeddienst door brandwonden tot kanker op late...

Barbecue en gezondheid: juist of fout? Gepubliceerd op 23/07/2012 - 12h25

Het is zomer, we kunnen volop genieten van de barbecue ! Om regelmatig plezier te kunnen hebben van deze bereidingswijze zonder uw gezondheid in gevaar te brengen , moet u een aantal maatregelen in acht nemen. Weet u ook hoe u veilig kunt barbecueën...

Zo kunt u gezond barbecueën! Gepubliceerd op 22/06/2017 - 16h09

Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet. Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergi...

Barbecue: hoe houdt u het veilig? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h37

Het woord barbecue komt niet van het woord barbaars, primitief, ook al doet deze manier van bakken denken aan de manier waarop onze verre voorouders hun voedsel bereidden! De term betekent voor ons vooral een feestmaal met vrienden en kinderen rond e...

Meer artikels