PUBLICITÉ

Barbecue zonder kanker : gebruik rozemarijn !

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/08/2013 - 20h15
-A +A

Op de barbecue gebakken vlees produceert meer stoffen die potentieel kankerverwekkend zijn.

Het lijkt erop dat dat fenomeen zou kunnen worden tegengegaan door rozemarijnextracten toe te voegen. In afwachting van bevestiging is de beste manier om vlees te eten zonder risico voor de gezondheid om er systematisch een flinke portie groenten bij te nemen !

PUB

Bakken op de barbecue : de zwartgeblakerde delen niet opeten

Vlees dat op hoge temperatuur (meer dan 300°C) is gebakken, genereert chemische samenstellingen die kankerverwekkend kunnen zijn. Daarom raadt men aan niet te vaak vlees te eten dat op de barbecue is gebakken en om de zwart gebrande stukken niet op te eten.

Algemener wordt aanbevolen om de intensiteit van het vuur en de baktijd te beperken, om de vorming van kankerverwekkende stoffen te reduceren. Er wordt ook aanbevolen om het vlees op de grill vaak te keren en rechtstreeks contact met de vlammen te vermijden.

Rozemarijnextract vermindert de vorming van kankerverwekkend stoffen

Wat rozemarijn betreft, heeft een onderzoeker het antioxiderende effect gemeten van verschillende types fijne kruiden die net vóór het braden werden toegevoegd aan rundsgehakt. Daaruit blijkt dat rozemarijnextract de laagste concentratie kankerverwekkende substanties oplevert.

Marjolein, salie en basilicum hebben gelijkaardige eigenschappen, maar in mindere mate. Als dit feit wordt bevestigd, komt het er vervolgens nog op neer de te gebruiken hoeveelheid extracten te bepalen om een noemenswaardig effect te bereiken.

Aarzel daarom niet om uw vlees eerst te marineren alvorens het te bakken.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 09/08/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/08/2013 - 20h15

Dr J. Scott Smith, Kansas State University; Proteusnetwerk, juni 2005. Teresa Norat et coll., Journal of the National Cancer Institute, vol 97, nr. 12, 15 juni 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Barbecue: twee gezondheidstips tegen kanker Gepubliceerd op 01/07/2014 - 17h01

Barbecueën heeft de reputatie niet al te goed te zijn voor de gezondheid. En dat klopt helaas, want het verhitten van vlees tot heel hoge temperaturen gaat gepaard met de vorming van kankerverwekkende stoffen. Twee tips om de risico's tot een minimum...

Zo kunt u gezond barbecueën! Gepubliceerd op 22/06/2017 - 16h09

Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet. Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergi...

Barbecue en gezondheid: juist of fout? Gepubliceerd op 23/07/2012 - 12h25

Het is zomer, we kunnen volop genieten van de barbecue ! Om regelmatig plezier te kunnen hebben van deze bereidingswijze zonder uw gezondheid in gevaar te brengen , moet u een aantal maatregelen in acht nemen. Weet u ook hoe u veilig kunt barbecueën...

Meer artikels