PUBLICITÉ

Barbecue: twee gezondheidstips tegen kanker

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/07/2014 - 17h01
-A +A

Barbecueën heeft de reputatie niet al te goed te zijn voor de gezondheid.

En dat klopt helaas, want het verhitten van vlees tot heel hoge temperaturen gaat gepaard met de vorming van kankerverwekkende stoffen.

Twee tips om de risico's tot een minimum te beperken.

PUB

Vlees bakken op de barbecue

Wat is er lekkerder dan een stuk vlees van de barbecue!

Helaas verhogen levensmiddelen die op deze manier gegrild worden het risico op kanker.

Bij het bakken van vlees op heel hoge temperatuur op de barbecue worden immers zogenaamde heterocyclische amines (HCA's) gevormd en die stoffen hebben kankerverwekkende eigenschappen. Precies daarom ook wordt doorgaans aangeraden om de verbrande delen niet op te eten en om erop te letten dat het vlees niet in contact komt met de vlammen.

De website van het Davis Cancer Center van de Universiteit van Californië geeft twee richtlijnen voor het bakken op de barbecue om de vorming van HCA's te beperken. Als u die volgt, beperkt u meteen ook de risico's voor uw gezondheid.

 

Twee richtlijnen voor een gezonde barbecue

De twee volgende regels worden aangeraden:

  • Laat het vlees marineren voor u het bakt op de barbecue. Op die manier worden er minder HCA's gevormd.

  • Gaar het vlees al gedeeltelijk in de oven of in de microgolfoven en giet het braadvocht weg. Leg het dan pas op de gril van de barbecue.
    Op die manier is het vlees op de barbecue zelf sneller gaar en kan het hoger boven het vuur worden gelegd net nadat de barbecue zijn hoogste temperatuur bereikt heeft. Het zal zo ook minder gemakkelijk verbranden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/08/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/07/2014 - 17h01

Davis Cancer Center van de Universiteit van Californië, www.ucdmc.ucdavis.edu.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zo kunt u gezond barbecueën! Gepubliceerd op 22/06/2017 - 16h09

Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet. Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergi...

Barbecue: hoe houdt u het veilig? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h37

Het woord barbecue komt niet van het woord barbaars, primitief, ook al doet deze manier van bakken denken aan de manier waarop onze verre voorouders hun voedsel bereidden! De term betekent voor ons vooral een feestmaal met vrienden en kinderen rond e...

Barbecue en gezondheid: juist of fout? Gepubliceerd op 23/07/2012 - 12h25

Het is zomer, we kunnen volop genieten van de barbecue ! Om regelmatig plezier te kunnen hebben van deze bereidingswijze zonder uw gezondheid in gevaar te brengen , moet u een aantal maatregelen in acht nemen. Weet u ook hoe u veilig kunt barbecueën...

Barbecue : de gevaren van gehakt Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h00

In de zomer wordt er vaak gekozen voor een barbecue, maar het is uitkijken geblazen als u kiest voor gehakt vlees. Voor hamburgers bijvoorbeeld.. Om besmetting met de Escherichia coli te vermijden, moet u een aantal maatregelen in acht nemen.

Meer artikels