PUBLICITÉ

Barbecue: hoe houdt u het veilig?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 16/08/2011 - 14h37
-A +A

Het woord barbecue komt niet van het woord barbaars, primitief, ook al doet deze manier van bakken denken aan de manier waarop onze verre voorouders hun voedsel bereidden! De term betekent voor ons vooral een feestmaal met vrienden en kinderen rond een grill.  Hoe pakt u het aan om een lekkere en gezellige maaltijd te organiseren zonder ongelukken?

PUB

Barbecue: veiligheid is de prioriteit!

Als uw barbecue niet op stroom of gas werkt, moet u vooral één ding onthouden:  gebruik NOOIT spiritus, benzine of petroleum om hem aan te steken of weer aan te wakkeren als de houtskool is uitgedoofd.

Houd kinderen uit de buurt van de barbecue.  Ze  hebben er niets te zoeken.

Barbecues zijn een veel voorkomende oorzaak van branden. Houd dus nooit een barbecue op een overdekte plaats, ook niet op uw balkon. Barbecue ook niet onder of in de buurt van een boom of als er een felle wind staat. En houd altijd een blusapparaat, een tuinslang of een emmer water bij de hand.

Werkt uw barbecue op gas? Maak dan  zorgvuldig de gasbrander schoon voor u hem gebruikt, zeker als het de eerste keer na de winter is.

 

Let ook op de voedselhygiëne van uw barbecue

Een barbecue kan voedselvergiftigingen veroorzaken. Door de zomerse temperaturen kunnen bacteriën zich snel vermeerderen.

Rauw vlees, worst en vis moeten rechtstreeks van de koelkast of de koelbox op de barbecuegrill. Doe de koelbox niet te vaak open en stop er goed veel ijsblokjes in.

Was uw handen voor u de producten behandelt die u op de barbecue wilt roosteren.  En doe dat ook erna. Was ook uw werkgerei, de snijplanken, de messen, enz.

Maak alle materiaal schoon zo gauw alles gaar is: de plank met een schraper en met azijnwater, het rooster van de barbecue met een staalborstel.

Bak het vlees voldoende gaar en laat u niet misleiden door de kleur aan de buitenkant. De beruchte E.coli worden pas vernietigd bij 65 °C.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 16/08/2011 - 14h37
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Barbecue: twee gezondheidstips tegen kanker Gepubliceerd op 01/07/2014 - 17h01

Barbecueën heeft de reputatie niet al te goed te zijn voor de gezondheid. En dat klopt helaas, want het verhitten van vlees tot heel hoge temperaturen gaat gepaard met de vorming van kankerverwekkende stoffen. Twee tips om de risico's tot een minimum...

Zo kunt u gezond barbecueën! Gepubliceerd op 22/06/2017 - 16h09

Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet. Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergi...

Mogen we nog wel grillen? Geüpdatet op 09/07/2014 - 11h28

De zomer is in het land, tijd voor barbecue en gerechten à la plancha! En daar horen traditioneel de vele waarschuwingen in de pers bij voor de gevaren van het grillen - gaande van een dolle rit naar de spoeddienst door brandwonden tot kanker op late...

Barbecue en gezondheid: juist of fout? Gepubliceerd op 23/07/2012 - 12h25

Het is zomer, we kunnen volop genieten van de barbecue ! Om regelmatig plezier te kunnen hebben van deze bereidingswijze zonder uw gezondheid in gevaar te brengen , moet u een aantal maatregelen in acht nemen. Weet u ook hoe u veilig kunt barbecueën...

Meer artikels