PUBLICITÉ

Barbecue : de gevaren van gehakt

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/06/2016 - 11h00
-A +A

In de zomer wordt er vaak gekozen voor een barbecue, maar het is uitkijken geblazen als u kiest voor gehakt vlees. Voor hamburgers bijvoorbeeld.. Om besmetting met de Escherichia coli te vermijden, moet u een aantal maatregelen in acht nemen.

PUB

De Escherichia coli heeft een voorkeur voor gehakt vlees

De Escherichia coli bacterie die verantwoordelijk is voor heel wat gevallen van voedselvergiftiging, heeft een voorkeur voor gehakt vlees. Op vakantie in het algemeen en in de zomer in het bijzonder is voorzichtigheid geboden bij het aankopen, het bewaren en het bereiden van gehakt vlees.

  • Regel 1: was uw handen zorgvuldig met water en zeep voor en na het bereiden of aanraken van elk voedingsmiddel.
  • Regel 2 : eet geen halfgebakken gehakt vlees. Het vlees moet goed doorbakken worden, ook aan de binnenkant. De bereidingstemperatuur moet hoger zijn dan 60°C. Dat is de temperatuur waarop de Escherichia coli vernietigd wordt. Leg dus liever geen dikke hompen gehakt op de barbecue.
  • Regel 3: bewaar voedingswaren zoals het hoort. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de bacteriën zich vermenigvuldigen. En omgekeerd. Koude remt de groei van bacteriën af. Bewaar vlees nooit op kampertemperatuur en waak erover dat de temperatuur in de ijskast + 4°C bedraagt.

Hoe vlees bereiden?

  • Als u rosé gehakt vlees langer laat bakken moet u een ander bord gebruiken dan dat waar het vlees eerder op lag.
  • Ook wanneer het vlees goed gebakken is, gebruikt u geen borden, schalen of ander materiaal dat in aanraking kwam met het rauwe vlees.
  • Goed doorbakken vlees is niet hetzelfde als verbrand vlees dat kankerverwekkend is.
  • Vlees of andere voedingsmiddelen mogen op de barbecue niet rechtstreeks in contact komen met vuurvlammen.
  • Respecteer de uiterste gebruiksdatum van voedingsmiddelen. Vlees dat u bij de slager koopt mag niet langer dan twee dagen in de ijskast liggen.
  • Als het vlees diepgevroren werd (-18°C), mag het niet ontdooid worden op kamertemperatuur, maar wel in de ijskast. Of in de microgolfoven, vlak voor de bereiding. Het vlees kan ook ontdooid worden bij de bereiding in de oven of op de barbecue.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 15/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 22/06/2016 - 11h00

Extenso, bulletin augustus 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Barbecue: hoe houdt u het veilig? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h37

Het woord barbecue komt niet van het woord barbaars, primitief, ook al doet deze manier van bakken denken aan de manier waarop onze verre voorouders hun voedsel bereidden! De term betekent voor ons vooral een feestmaal met vrienden en kinderen rond e...

Mogen we nog wel grillen? Geüpdatet op 09/07/2014 - 11h28

De zomer is in het land, tijd voor barbecue en gerechten à la plancha! En daar horen traditioneel de vele waarschuwingen in de pers bij voor de gevaren van het grillen - gaande van een dolle rit naar de spoeddienst door brandwonden tot kanker op late...

Meer artikels