PUBLICITÉ

Bang voor de tandarts? Er valt iets aan de doen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/04/2012 - 11h07
-A +A

Een bezoek aan de tandarts is voor niemand een pretje. Maar sommige mensen hebben een echte panische angst. Ze gaan nooit naar de tandarts, en hun gebit zal het geweten hebben. Wat kunt u doen om uw angst voor de tandarts te verminderen?

PUB

Identificeer uw angst

Begin met u af te vragen waar u precies angst voor hebt. De angst voor de tandarts verschilt immers van de ene persoon tot de andere. Sommigen hebben angst om af te zien, anderen hebben angst voor het spuitje, nog anderen zijn bang voor de boor, bang voor het lawaai of voor de geur die in het kabinet van de tandarts hangt, er zijn er ook die bang zijn voor de witte schort of dat ze in de handen van een sadist vallen. Kortom, er zijn heel wat vormen van angst…

Als u eenmaal weet waar u precies bang voor bent, zal die angst minder intimiderend zijn, omdat ze als het ware is vastgelegd. De volgende stap is om de angst te lijf te gaan. Wat kunt u ertegen doen?

Zoek een goede tandarts

Misschien vindt u bij navraag in uw kennissenkring een tandarts die u ligt (als u bijvoorbeeld bang bent om bij een sadist terecht te komen).
Een andere mogelijkheid is dat u over uw angst voor de tandarts praat. Als uw tandarts weet dat u bang bent om af te zien, kan hij iets doen om u meer op uw gemak te stellen. Er bestaan bijvoorbeeld producten die het tandvlees verdoven voor de lokale anesthesie wordt toegepast. De tandarts kan u ook vragen om uw hand op te steken als u iets zou voelen en u beloven dat hij dan stopt. De meeste tandartsen staan open voor dit soort voorwaarden.
Als het nog om iets anders gaat, kan hij u misschien een oplossing aanreiken.
Claudine was bijvoorbeeld bang voor de verdoving. Haar tandarts stelde daarom voor om haar onder algemene verdoving te brengen en de verzorging die normaal 5 tot 8 beurten in beslag neemt, in één keer te doen.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 02/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/04/2012 - 11h07
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Tandartsfobie Geüpdatet op 10/05/2005 - 00h00

Hartkloppingen, beven, misselijkheid, zweten, droge mond,… : sommigen krijgen er al last van zodra ze aan de tandarts denken. Tandartsfobie is een overdreven, intense en onbeheersbare angst die echte paniekaanvallen kan veroorzaken. Deze fobie is ech...

Preventie van osteoporose en verzorging van het gebit Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Alle vrouwen in de menopauze vrezen de meeste veranderingen die ze zullen doormaken: verandering van het figuur, risico op osteoporose, enz. Maar ook het gebit verandert. Als u uw stralende glimlach wilt bewaren, breng dan gauw een bezoek aan de tand...

Mooie tanden voor minder geld Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Als u wilt vermijden te veel geld uit te geven voor de verzorging van uw tanden, kies dan een geconventioneerde tandarts die u regelmatig raadpleegt.

Meer artikels