PUBLICITÉ

Bacteriën, virussen en andere kiemen van naderbij bekeken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/10/2011 - 12h30
-A +A

Weet u waar micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en andere kiemen zich vermenigvuldigen? Of ze onze gezondheid al dan niet in gevaar brengen? En hoe we ze het best bestrijden? Test uw kennis.

PUB

Waar vind ik de meeste bacteriën terug?

In de dikke darm

Op onze huid woekeren er heel wat bacteriën. Toch bevindt het overgrote deel zich in de dikke darm. Dat betekent dat we in de praktijk elke dag de handen moeten wassen. Ook na een toiletbezoek.

 

Virussen bestrijden we met:

Antivirale geneesmiddelen

Antibiotica helpen uitsluitend tegen bacteriën, tenzij de bacterie resistent is geworden aan het middel. Virussen bestrijden we met antivirale middelen. Let wel: ze kunnen het virus niet wegwerken, wel de vermenigvuldiging beperken. Antivirale middelen zijn dus zeer efficiënt bij een vroege diagnose, wanneer het virus nog geen tijd heeft gehad om zich te delen.

 

De meeste bacteriën zijn voor de mens:

Gezond

99,99% van de bacteriën in ons lichaam zijn nuttig. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de bacteriën in onze darmen. Zonder hen zouden we ons voedsel onmogelijk kunnen verteren. De overblijvende bacteriën, 0,01%, zijn wel agressief. Die kunnen ons namelijk ziek maken. Eigenlijk moeten we uitgaan van een evenwicht. Zolang alles in balans blijft, is er geen probleem. Maar als het evenwicht wordt verstoord, kunnen bacteriën gevaarlijk zijn voor de mens.

 

Slechte lichaamsgeuren zijn het gevolg van:

Bacteriën

Bacteriën delen zich bij voorkeur op warme, vochtige plaatsten, zoals onder de oksels. De slechte lichaamsgeuren kunnen wijzen op hun aanwezigheid.

Ook een slechte adem is te wijten aan bacteriën, met name op de tong. Deze scheiden een chemische, stinkende stof af.

 

Ontsmettingsmiddelen zijn geschikt tegen:

Virussen en bacteriën

Ontsmettingsmiddelen bestrijden virussen en bacteriën die zich op externe lichaamsdelen bevinden, zoals de huid. Maar ook op medische instrumenten die bijvoorbeeld dokters gebruiken.

 


Probiotica zijn:

Levende bacteriën

Probiotica zijn levende bacteriën in onze darmen: ze vormen onze darmflora. Daarnaast zijn ze terug te vinden in bepaalde soorten voeding, zoals yoghurt. Een maagdarmstoornis kan soms worden opgelost via probiotica. Zij herstellen dan het evenwicht in onze darmflora.

 

Antimycotica kunnen nuttig zijn tegen:

Schimmels

Antimycotica worden gebruikt om schimmelinfecties te behandelen, zoals mycose. Een huidinfectie veroorzaakt door schimmels.

 

Cariës wordt veroorzaakt door:

Bacteriën

Mondbacteriën voeden zich met suiker. Ze scheiden een zuur af dat het tandglazuur aantast, wat cariës teweegbrengt. De oplossing is om na elke maaltijd uw tanden te poetsen, zodat alle etensresten verdwijnen. Bacteriën kunnen zich niet meer voeden en dus geen cariës veroorzaken.

 

Stafylokokken zijn

Bacteriën

Stafylokokken zijn bacteriën. Er zijn een twintigtal soorten bekend. De meest bekende is de stafylokokkus aureus en is verantwoordelijk voor een groot aantal besmettingen bij de mens.

 

Hydroalcoholische gels zijn:

Ontsmettingsmiddelen

Hydroalcoholische gels ontsmetten de huid en worden voornamelijk gebruikt voor handhygiëne in de medische zorg. Opgelet: de handen moeten eerst worden gereinigd. Een hydroalocholische gel is immers geen zeep.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/10/2011 - 12h30
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een vaccin tegen cariës: is het voor morgen? Gepubliceerd op 25/01/2013 - 17h51

Komt er ooit een vaccin tegen cariës dat ons immuun maakt voor tandbederf? Gedaan dan met de bezoeken aan de tandarts en het drie keer poetsen per dag … Hoe staat het vandaag met het vaccin tegen cariës?

Welke rol speelt de darmflora in de ziekte van Crohn? Geüpdatet op 16/12/2015 - 15h43

De darmflora - vandaag spreken we eerder van microbiota - bestaat uit miljoenen micro-organismen, waaronder ook bacteriën. In normale omstandigheden leven die organismen in perfecte harmonie met elkaar. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij h...

Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Meer artikels