PUBLICITÉ

Bacteriële meningitis kan nog altijd dodelijk zijn bij kinderen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 24/08/2004 - 00h00
-A +A

Als we het over meningitis (hersenvliesontsteking) hebben, moeten we eigenlijk het meervoud gebruiken, want er bestaan verschillende soorten die ook niet allemaal even ernstig zijn. Virale meningitis is meestal goedaardig, bacteriële daarentegen is gevaarlijk en kan al na een paar uur dodelijk zijn bij kinderen of ernstige gevolgen hebben.

PUB

Om bacteriële meningitis te onderscheiden van virale, is het essentieel om zo vlug mogelijk de diagnose te stellen. Daarvoor is een lumbale punctie nodig, een eenvoudig onderzoek dat het kind uitstekend verdraagt, zeker met lokale verdoving.

Vandaag worden de meeste infecties veroorzaakt door twee bacteriën: de pneumokok en de meningokok.De pneumokok kan doofheid of een mentale en lichamelijke achterstand veroorzaken, terwijl de meningokok gevreesd wordt voor zijn uiterst ernstige vormen zoals purpura fulminans, een uiterst acute infectie die binnen twee à drie uur dodelijk kan zijn en gekenmerkt wordt door grote blauwzwarte vlekken die zich heel snel verspreiden.

Gelijkaardige alarmsignalen

Klinisch gezien is het zeer moeilijk om die vormen te onderscheiden. De alarmsignalen zijn echter hoe dan ook dezelfde: hoofdpijn, braken, fotofobie (lichtschuwheid), nekstijfheid of nekpijn, of zelfs blauwe vlekken op de huid in het geval van purpura. Opgelet: bij baby's zijn de alarmtekens minder duidelijk. Zo is er geen sprake van een stijve nek. Dat bemoeilijkt de diagnose.

Hoe te reageren?

U moet de patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis brengen. Bij dergelijke symptomen zal de arts meteen een antibioticum inspuiten, intraveneus of in de bips van het kind.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 24/08/2004 - 00h00 Bron: Persbericht laboratoire Baxter, Association Audrey.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meningitis: dringend te diagnosticeren en te behandelen! Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Meningitis (hersenvliesontsteking) is meestal van infectieuze oorsprong. In ongeveer 75 % van de gevallen is ze viraal, en meestal is ze goedaardig. Bacteriële meningitis daarentegen is zeer ernstig. Vandaar dat iedereen met een meningitissyndroom dr...

Hoe herkent u een hersenvliesontsteking? Geüpdatet op 05/06/2012 - 11h33

Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen , dat is het vlies dat rond de hersenen en het ruggenmerg zit. Een hersenvliesontsteking heeft vaak een virale oorzaak . Soms, maar minder vaak, kan een hersenvliesontsteking...

Pneumokokken: preventieve vaccinatie Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

Jaarlijks sterven er in de wereld meer dan één miljoen kinderen aan een pneumokokkeninfectie. In België is de pneumokok de belangrijkste oorzaak van bacteriële meningitis bij kinderen onder de vijf jaar. Vandaag bestaat er een nieuw vaccin dat doeltr...

Meer artikels