PUBLICITÉ

Baclofen, de redding voor alcoholverslaving ?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/04/2013 - 18h05
-A +A

Het medicijn baclofen is in Frankrijk heel bekend, bij ons iets minder. Het is een spierverslapper die wordt voorgeschreven om spierkrampen te bestrijden. Maar de bekendheid van het middel in de media heeft te maken met het feit dat sommige artsen, en sommige studies, suggereren dat het alcoholisten van hun verslaving zou kunnen afhelpen.

PUB

Baclofen: een spierverslapper om van de alcohol af te raken?

Baclofen  wordt in België verkocht onder de naam Baclofen. Het is een spierverslappend middel dat ontspannend werkt op de spieren. Het wordt gebruikt bij pijnlijke spastische spierkrampen (onvrijwillige contracties) door multiple sclerose of ruggemergaandoeningen (van infectieuze, degeneratieve, traumatische en neoplastische oorsprong) en bij spastische spierkrampen door hersenbeschadigingen.
Baclofen zou ook een effect hebben bij problemen van alcoholverslaving en zelfs van nicotineverslaving, cannabisverslaving, enz.  Momenteel is nog niet duidelijk wat de  verhouding is tussen de voor- en nadelen van het gebruik van baclofen voor het behandelen van een alcoholverslaving. Daarom wordt in wetteksten over baclofen alleen het gebruik tegen spierspasmen vermeld. 

Hoe kan Baclofen helpen tegen alcoholisme?

Als Baclofen in een voldoende hoge dosis genomen wordt – en die is vaak hoger dan de dosis die gebruikt wordt bij spierkrampen -, vermindert het medicijn het verlangen naar alcohol of de onweerstaanbare behoefte om te drinken bekend als craving. Een patiënt die  een geschikte dosis baclofen neemt, voelt die onbedwingbare drang niet meer.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/04/2013 - 18h05
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Alcoholverslaving: medicatie helpt om te ontwennen Geüpdatet op 28/09/2016 - 15h00

Wie een alcoholverslaving heeft, kan gebaat zijn met medicatie . De patiënt neemt die in samenspraak met een arts, die op de hoogte is van het alcoholprobleem. Toch is medicatie alleen nooit een goede oplossing.

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Meer artikels