PUBLICITÉ

Babybadjes: een bevoorrecht moment

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 11h31
-A +A

Het babybadje is een bevoorrecht moment voor ontspanning en om tijd te delen. De korte uitleg die in de kraamkliniek wordt gegeven, volstaat niet altijd om de angst van kersverse ouders weg te nemen. Om van de babyverzorging een moment van intimiteit en verstandhouding te maken, moet u gewoon deze drie waarden in acht houden: zachtheid, comfort en veiligheid.

PUB

Let altijd op het comfort, zowel voor de baby als voor u. Ideaal is om de luiertafel op een goede hoogte te plaatsen, zodat u uw rug niet te veel belast. Als u geen luiertafel hebt, kan u een gewone plank gebruiken met daarop een matras in schuim, een beschermhoes en een handdoek nabij het bad. Zolang u en uw baby het maar naar de zin hebben, hebben de plaats (keuken, badkamer, kamer), het voorwerp (wastafel, bad, teil) en het tijdstip weinig belang. Doe het daarentegen niet als uw kind honger heeft. Neem de nodige tijd om deze tête-à-tête naar waarde te schatten. Als u niet genoeg tijd hebt om uw kind in bad te stoppen, dan is een schuldgevoel niet nodig. Geef in dat geval een korte verzorging: was de billetjes met warm water en zeep, maak het gezicht, de nek, de handen en de kleine plooien schoon met een in warm water gedoopte prop watten.

Praktische tips

 • Neem uw tijd en ontspan u.
 • Schakel uw antwoordapparaat in, zodat u niet wordt gestoord, of - beter nog - leg de telefoon van de haak.
 • Laat uw kind NOOIT alleen in bad, al is het maar eventjes! Hij zou erin kunnen verdrinken, zelfs in heel weinig water erin.
 • Hou alle nodige producten binnen handbereik: handdoek en warme, propere kleren (leg ze eerst op de radiator), zeep, fysiologisch serum, watten, luiercrème, luier enz.
 • De temperatuur van de kamer moet in het ideale geval 22 à 24°C zijn, die van het badwater 36 à 37°C (te controleren met een thermometer).
 • Leg een dweil of een handdoek op de bodem van de wastafel of het bad, zodat de baby niet uitglijdt.
 • Als de kranen dichtbij staan, dek ze dan af, zodat de baby zijn hoofd niet kan stoten of zich niet kan verbranden aan heet water.
 • Als u warm water moet toevoegen terwijl de baby in het bad zit, wees dan altijd uiterst voorzichtig zodat u de baby niet verbrandt.
 • Als u nog niet zeker bent van uzelf, laat dan slechts 10 centimeter water in het bad lopen.
 • Gebruik van de eerste keer stevige en vastberaden bewegingen, zodat de baby zich veilig voelt.
 • Leg altijd één hand onder de nek en de andere hand onder de billen.
 • Begin altijd bovenaan te wassen en werk naar onderen toe.
 • Toiletmelk kan helpen, maar voor de hygiëne is er niets beter dan water en zeep. Bovendien vermijdt u zo elk risico van allergieën of irritatie.
 • In het begin is shampoo niet echt nodig. Was de haren gewoon met de zeep voor het lichaam.
 • Droog de kleine plooien in de nek, aan de billen en onder de oksels goed af, om irritatie te voorkomen. Dep met de handdoek. Mijd overbodige verzorgingsproducten, want sommige daarvan kunnen allergische reacties uitlokken.
 • Om de oren en de neus te reinigen kan u gewoon met watten een wiek maken, die u kan bevochtigen met warm water (of fysiologisch serum). Wattenstaafjes voor baby's kunnen handig zijn om de plooien in de oorschelp te drogen. Als u ze gebruikt om de gehoorgang mee te reinigen, pas dan op dat u ze niet te diep steekt. U moet weten dat enkel de ingang van de gehoorgang moet worden schoongemaakt, binnen is dat niet nodig!
 • Voor de verzorging van de ogen gebruikt u een steriel kompres of een prop watten die in fysiologisch serum is gedrenkt. Neem een ander kompres voor elk oog en werk van de buiten- naar de binnenkant van het oog.

Te vermijden

 • Sponzen, want dat zijn echte broeihaarden voor microben. U kan uw baby perfect wassen met de hand of eventueel met een grote prop watten. Later kan u een washandje gebruiken. Dat heeft het voordeel dat u het dagelijks kan vervangen en in de wasmachine kan wassen.
 • Talk, dat vroeger heel vaak werd gebruikt, wordt nu sterk afgeraden, omdat het de kleine plooien weker maakt en zo tot huidirritatie kan leiden.
 • Eau de toilette, zelfs "speciaal voor baby's", is af te raden, want dat kan bij bepaalde baby's tot allergische reacties leiden. En daarbij, een propere baby geurt van nature al lekker...

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 18/11/2003 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 10/08/2016 - 11h31

Anne Bacus, Guide des mamans débutantes, Ed. Marabout.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen? Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje. Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hyg...

Rode billetjes of luieruitslag Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

De luier van uw baby verversen, is een handeling van elementaire hygiëne die de nodige zorg vereist. Het is de enige manier om huidirritatie te vermijden, want de huid van baby's is zeer kwetsbaar, temeer omdat hun billetjes voortdurend ingepakt zitt...

Wat stop ik in de luiertas? Geüpdatet op 22/03/2011 - 09h57

Een wandeling maken met de baby erbij is altijd ingewikkelder dan met volwassenen ondereen. Een doordacht gevulde luiertas kan dan een grote hulp zijn.

Meer artikels