PUBLICITÉ

Baby: vermijd een teveel aan eiwitten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/11/2014 - 18h10
-A +A

Eiwitten worden in de voeding van volwassenen zwaar aanbevolen, maar baby’s hebben er maar heel lage dosissen van nodig.
Als een baby te eiwitrijk voedsel krijgt, stijgt het risico op obesitas op volwassen leeftijd.

PUB

Babyvoeding bepaalt het gewicht en de gezondheid op volwassen leeftijd!

Al jaren onderzoeken wetenschappers de invloed van eiwitten op het gewicht en de lengte van baby’s en later van kinderen.

De doelstelling is duidelijk: de invloed vergelijken van moedermelk en kindermelk met verschillende eiwitgehaltenop de antropometrische (gewicht, lengte) en biologische parameters bij zuigelingen en daarna kinderen. Babyvoeding bepaalt - door de aanvoer van eiwitten - het latere risico op overgewicht en obesitas.

  • Zowel op de leeftijd van 12 als 24 maanden hadden de kinderen die gevoed werden met kindermelk met een hoger eiwitgehalte een duidelijk hoger gewicht en een hogere BMI (body mass index) dan de kinderen die borstvoeding kregen of gevoed werden met melk met een laag eiwitgehalte.
  • De groei van de kinderen die gevoed werden met kindermelk met een lager eiwitgehalte was bovendien vergelijkbaar met de groei van de kinderen die borstvoeding kregen, en dit zeker al tot de leeftijd van 24 maanden. Samengevat: kunstmelk met een laag eiwitgehalte houdt dus geen risico in voor wat de voedingsbehoeften van zuigelingen en kinderen betreft. Dat kan niet gezegd worden van kunstmelk met een eiwitgehalte dat duidelijk hoger ligt dan dat van moedermelk.

Het lijkt misschien verwonderlijk dat een bijzondere aandacht besteed wordt aan de voeding van zuigelingen, vooral wanneer men weet dat dit gebeurt met preventieve doelstellingen voor de gezondheid van het kind op volwassen leeftijd. Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat vanaf de jongste leeftijd de voeding een belangrijke invloed kan hebben op de ontwikkeling van de baby en zijn gezondheid op latere leeftijd. De voeding van de zuigeling, onder andere de mate van inname van eiwitten, zou wel eens bepalend kunnen zijn voor het latere risico op overgewicht en obesitas.

Wat is de link tussen eiwitten voor baby’s en obesitas?

Verschillende theorieën verdringen elkaar om het verschijnsel te verklaren, maar het hormonale spoor is het meest bestudeerde. Volgens deze theorie zou een te hoge inname van eiwitten bij de baby de afscheiding verhogen van een hormoon, insuline, en van een groeihormoon, IGF-1. Dit zou dan een snellere groei tot gevolg kunnen hebben tijdens de eerste 24 maanden na de geboorte, maar het zou het kind meteen ook blootstellen aan een hoger risico op obesitas op latere leeftijd. Met zes jaar hebben kinderen die als baby de hoogste dosis eiwitten kregen een hogere BMI dan kinderen die er minder kregen.

Jonge mama's moeten zich niet ongerust maken! De meeste grote merken van kunstmelk hebben het eiwitgehalte aanzienlijk verlaagd, maar aarzel niet om in geval van twijfel je kinderarts te raadplegen. Vergeet niet dat de beste voeding voor baby (en ook voor mama, want langdurig borstvoeding geven zou het risico op borstkanker verminderen) nog steeds de melk... van mama is.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 15/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/11/2014 - 18h10

Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5):1041-51. doi: 10.3945/ajcn.113.064071. Epub 2014 Mar 12.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

Voedseldiversificatie bij baby’s: vijf aanbevelingen Geüpdatet op 30/11/2015 - 16h47

Moedermelk of babymelk blijft de basis van de voeding tijdens de voedseldiversificatie. Dat proces verloopt volgens heel precieze regels, maar vraagt ook gewoon wat gezond verstand. Hieronder vindt u vijf tips voor een geslaagde diversificatie. Het i...

Meer artikels