PUBLICITÉ

Baby's: sigarettenrook remt de ontwikkeling van de hersenen af

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 01/07/2003 - 00h00
-A +A

Zoals een team van Australische onderzoekers ontdekte bij metingen van de reactiesnelheid van zuigelingen tijdens hun slaap op geluiden, vertraagt sigarettenrook in utero de ontwikkeling van bepaalde structuren van het centrale zenuwstelsel.

PUB

Het is niet de eerste keer dat de rokende moeders ervan worden beschuldigd risicofactor voor wiegendood te zijn. Onderzoeken hadden reeds aangetoond dat sigarettenrook de ontwaakcapaciteiten van zuigelingen bij zuurstoftekort vermindert. Deze keer schraagt een Australisch team deze stelling door aan te tonen dat kinderen van rokende moeders tijdens hun slaap minder reageren op geluidsstimuli. Het gemeenschappelijke punt bij deze studies is dat ze een vertraging in de ontwikkeling van bepaalde structuren van het centrale zenuwstelsel benadrukt, die wordt veroorzaakt door het tabaksgebruik van de moeder. Het Australische team onder leiding van dr. A.B. Chang mat de reactiesnelheid van twintig zuigelingen tussen acht en twaalf weken met betrekking tot geluid, tijdens hun slaap. Tien waren geboren uit moeders die rookten en tien uit moeders die tijdens hun zwangerschap helemaal geen tabak hebben gebruikt.

Deze jonge zuigelingen kregen tijdens de eerste twee belangrijkste fases van de slaap, gekenmerkt door het al dan niet voorkomen van snelle bewegingen van de oogbollen, geluidsstimuli. De slaap van deze kinderen werd uiteraard geregistreerd. Anderzijds waren de omgevingsfactoren voor iedereen dezelfde: geluid, temperatuur, manier van liggen. Hoewel de polysomnografische registraties van deze twintig kinderen geen significante verschillen vertonen, waren de reacties op geluidsstimuli dan weer wel sterk verschillend tussen beide groepen. Zo werden vijf van de tien kinderen van rokende moeders zelfs niet wakker bij de luidste geluidsstimuli die tijdens de slaap werden gegeven, terwijl de tien kinderen van niet-rokende moeders in dezelfde omstandigheden zonder uitzondering allemaal wakker zijn geworden.

De auteurs wijzen op een rechtstreekse impact van de sigarettenrook in utero op de ontwikkeling van de hersenen en herinneren eraan dat dat effect reeds werd aangetoond bij dieren.Hoe dan ook, dit werk brengt nog maar eens een extra argument aan tegen tabak bij zwangere vrouwen. Moeders die hebben gereageerd op de preventieadviezen tegen wiegendood, in het bijzonder door de slaaphouding van hun baby's te wijzigen, moeten ook weten dat tabaksgebruik tijdens de zwangerschap een achterstand kan veroorzaken in de ontwikkeling van bepaalde hersenstructuren, met een hoger risico van wiegendood na de geboorte tot gevolg.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 01/07/2003 - 00h00 Chang A.B. et coll., Altered arousal response in infants exposed to cigarette smoke. Archives of diseases in children, 88: 30-33, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wiegendood: een zenuw kan de oorzaak zijn... Gepubliceerd op 25/05/2014 - 19h25

Wiegendood is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan één jaar en specialisten stellen talrijke vragen. Bovendien is wiegendood moeilijk te voorkomen. De ontdekking dat een zenuw betrokken zou kunnen zijn, opent echter nieuwe...

Wiegendood: de risicofactoren zijn veranderd! Geüpdatet op 07/02/2006 - 00h00

Sinds de grootschalige preventiecampagnes die ouders aanraadden om hun baby op zijn rugje te leggen, is het aantal gevallen van wiegendood gedaald. Maar opgelet: de oorzaken zijn ondertussen veranderd, waardoor er nieuwe risicofactoren zijn ontstaan:...

Meer artikels