PUBLICITÉ

Baby’s met een afgeplat achterhoofdje: iets om ons zorgen over te maken?

Gepubliceerd door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 02/07/2015 - 13h52
-A +A

Hebt u al gehoord van het afgeplat-hoofdsyndroom bij baby’s, ook wel positionele plagiocefalie genoemd? Deze asymmetrie van de schedel bij pasgeborenen ontstaat soms als de baby te lang in dezelfde houding ligt - op zijn rug en met zijn hoofdje naar de zijkant. Het verschijnsel is gelukkig bijna altijd onschuldig en gaat ook meestal vanzelf weg.

PUB

Wat is plagiocefalie?

Positionele plagiocefalie is een afplatting van de schedel van baby’s. Tot hun twaalfde maand ongeveer is de hersenpan van kinderen nog min of meer "kneedbaar", omdat de beenderen van het hoofd dan nog dun en soepel zijn. Als een baby altijd op zijn rug ligt, kan de achterkant van zijn schedel afgeplat raken door de permanente druk erop. Die vervorming is soms aan één kant meer uitgesproken. Maar de gevolgen zijn louter esthetisch. Plagiocefalie heeft dus geen enkele impact op de hersenen van het kind.

Plagiocefalie: een courant verschijnsel?

Zo’n 15 tot 20% van de baby’s van vier maanden heeft positionele plagiocefalie. Op die leeftijd liggen baby’s namelijk vaak in dezelfde houding - op hun rug - zonder veel te bewegen.  Na twaalf weken neemt het aantal gevallen van plagiocefalie geleidelijk aan af. Van de tweejarigen heeft uiteindelijk nog 3,3% er  last van.

Gepubliceerd door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 02/07/2015 - 13h52

Dr. Nicolas Deconinck, Adjunct-kliniekhoofd neuropediatrie in het HUDERF.
http://www.cps.ca/fr/documents/position/plagiocephalie-positionnelle.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18754894.
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2741.
http://pediatrics.aappublications.org/content/114/4/970.abstract

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Baby's en kinderen: hoe de juiste bril te kiezen? Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Brillen voor baby's of kinderen moeten aangepast zijn aan hun morfologie. Hoe meer de bril hun bevalt, hoe liever ze die zullen dragen. Toch moet de bril tegelijk ook voldoen aan een aantal criteria: stevigheid, veiligheid, lichtheid en esthetiek.

Meer artikels