Hebt u al gehoord van het afgeplat-hoofdsyndroom bij baby’s, ook wel positionele plagiocefalie genoemd? Deze asymmetrie van de schedel bij pasgeborenen ontstaat soms als de baby te lang in dezelfde houding ligt - op zijn rug en met zijn hoofdje naar de zijkant. Het verschijnsel is gelukkig bijna altijd onschuldig en gaat ook meestal vanzelf weg.

Wat is plagiocefalie?
Positionele plagiocefalie is een afplatting van de schedel van baby’s. Tot hun twaalfde maand ongeveer is de hersenpan van kinderen nog min of meer "kneedbaar", omdat de beenderen van het hoofd dan nog dun en soepel zijn. Als een baby altijd op zijn rug ligt, kan de achterkant van zijn schedel afgeplat raken door de permanente druk erop. Die vervorming is soms aan één kant meer uitgesproken. Maar de gevolgen zijn louter esthetisch. Plagiocefalie heeft dus geen enkele impact op de hersenen van het kind.
Plagiocefalie: een courant verschijnsel?
Zo’n 15 tot 20% van de baby’s van vier maanden heeft positionele plagiocefalie. Op die leeftijd liggen baby’s namelijk vaak in dezelfde houding - op hun rug - zonder veel te bewegen. Na twaalf weken neemt het aantal gevallen van plagiocefalie geleidelijk aan af. Van de tweejarigen heeft uiteindelijk nog 3,3% er last van.
Dr. Nicolas Deconinck, Adjunct-kliniekhoofd neuropediatrie in het HUDERF.
http://www.cps.ca/fr/documents/position/plagiocephalie-positionnelle.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18754894.
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2741.
http://pediatrics.aappublications.org/content/114/4/970.abstract