PUBLICITÉ

Baby's leren terwijl ze slapen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00
-A +A

Er wordt veel onderzoek verricht naar de leermechanismen. Het effect van de slaap op het leerproces is echter nog niet duidelijk. Finse onderzoekers hebben aangetoond dat pasgeborenen in staat zijn geluiden te herkennen tijdens de REM-fase van de slaap.

PUB
Overzicht

Het is bewezen dat het leerproces vlotter verloopt als men dadelijk daarna slaapt. Het is echter nog niet zeker dat de mens kan leren tijdens zijn slaap. Een Finse studie licht echter een tipje van de sluier op.

Rustig slapen?

Wetenschappers die onderzoek verrichten naar de taal en de ontwikkeling van de hersenen in Turku, onderzochten ook het leervermogen van à terme geboren baby's. Ze toonden aan dat die zuigelingen vanaf de geboorte geluiden kunnen leren herkennen en onderscheiden tijdens de REM-fase van de slaap. De REM-slaap (rapid eye movement), ook paradoxale slaap genaamd, wordt gekenmerkt door een hersenactiviteit die nauw aanleunt bij de hersenactiviteit in waaktoestand, en door een volledig uithollen van de spiertonus. Men had reeds aangetoond dat de paradoxale slaap (of REM-slaap) van belang is voor het geheugen.Als men dat ook zou kunnen aantonen bij kinderen of zelfs bij volwassenen, zou dat heel wat toepassingsmogelijkheden kunnen bieden. Hoeveel uren lastig studeren zouden we op die manier kunnen uitsparen?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00 Cheou M. et Coll. Nature 2002; 415: 599-600
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Blokperiode: een gebruiksaanwijzing Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

De examens komen er aan, het is hoog tijd voor een doeltreffende blokperiode . Dat kan niet zonder een gezonde en evenwichtige voeding en voldoende slaap. Alleen zo kan men de examenperiode tot een goed einde brengen.

Wat doen wanneer een kind snurkt? Geüpdatet op 08/06/2009 - 00h00

Snurken op zich is niet gevaarlijk. Als het snurken echter gevolgen heeft voor de gedragingen van het kind, gaat het wellicht om het slaapapneusyndroom, dat in elk geval moet behandeld worden.

Hoe helpt u uw kind beter te slapen ? Gepubliceerd op 30/10/2012 - 13h01

Vanaf de geboorte van hun kind worden de ouders af en toe gekweld door slapeloze nachten. Het komt er dan op aan een vast slaapritueel te ontwikkelen voor zoon- of dochterlief. Slaap is immers een bijzonder belangrijk gezinsgebeuren dat het kind de n...

Meer artikels