PUBLICITÉ

Baby's, honden en katten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/11/2003 - 00h00
-A +A

Wanneer kersverse moeders ontslagen worden uit de kraamkliniek en terugkeren naar huis, rijzen er vaak heel wat vragen en zelfs problemen. Hebt u een huisdier, dan vraagt u zich ongetwijfeld af hoe uw hond of uw kat zal reageren op de nieuwkomer.

PUB

Kinderen en dieren kunnen het doorgaans uitstekend met elkaar stellen. Kinderen voelen zich sterk aangetrokken tot dieren, die hun op hun beurt veel affectie teruggeven. Dieren zijn dan ook zeer geliefde gezellen. Toch komt het erop aan waakzaam te blijven en moet u beseffen dat opgroeiende kinderen niet altijd even zachtzinnig omgaan met hun favoriete dier, dat dit niet altijd op prijs stelt en dat soms op een bruuske manier duidelijk maakt…

De eerste kennismaking goed voorbereiden en waakzaam blijven

Was uw dier tot nog toe "het kind des huizes", dan zal het ongetwijfeld tekenen van jaloezie vertonen. Om die zoveel mogelijk te vermijden, moet u de eerste dagen veel aandacht geven aan het dier en oog blijven hebben voor zijn behoeften. Sommige voorzorgsmaatregelen kunnen ervoor zorgen dat het dier de nieuwkomer makkelijker aanvaardt. Laat het bijvoorbeeld langdurig ruiken aan de kleertjes die de baby draagt en die de papa heeft meegebracht uit de kraamkliniek. Als het vooraf de geur van de nieuwe huisgezel kent, zal het minder verrast zijn.

Basistips

  • Hoe lief het dier ook is, laat het nooit alleen met uw baby.
  • Laat het dier nooit in de wieg of het bedje van uw kind slapen.
  • Leer uw kind de momenten te herkennen en te aanvaarden waarop het dier op zijn gemak wil zijn, bijvoorbeeld als het slaapt of eet.
  • Breng het ook respect bij voor dieren en prent het in dat het dieren nooit pijn mag doen. Moedig het integendeel aan om het dier te strelen of te doen wat het dier graag heeft.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/11/2003 - 00h00 'Guide des mamans débutantes' ('Gids voor kersverse moeders'), Anne Bacus, Ed. Marabout, uitgeversprijs 7,90 euro.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen en honden: goede maatjes? Gepubliceerd op 02/06/2015 - 11h22

De komst van een baby is een ingrijpende verandering in het gezin en kan flink wat stress veroorzaken bij uw hond. Uw hond kan zowel een fantastische vriend voor uw kind zijn als een reëel gevaar. Het komt er dan ook op aan om goed om te gaan met die...

De komst van een broertje of zusje Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Een broertje of zusje is het mooiste wat je een kind kunt schenken. Toch liggen de zaken niet altijd zo eenvoudig. Jaloezie en agressiviteit kunnen de kop opsteken, en dat is niet meer dan normaal. Het komt erop aan de oudste uit te leggen dat iedere...

Meer artikels