PUBLICITÉ

Baby’s en diarree: hoe pakt u het aan?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2014 - 15h58
-A +A

Diarree bij baby’s komt wel vaker voor, ook al treedt het fenomeen sinds er een vaccin tegen het rotavirus is almaar minder vaak op.

Maar wat moet u doen als uw kind diarree heeft?

 

PUB

Diarree en darmklachten

Diarree wordt gekenmerkt door:

  • Vaker moeten ontlasten;
  • Meer stoelgang;
  • Vloeibare textuur van de stoelgang.

Diarree is geen ziekte, maar een symptoom. Meestal wordt diarree veroorzaakt door een maag-darmontsteking, een ontsteking in het spijsverteringsstelsel dus. Die ontsteking kan naast diarree ook braken, koorts, buikpijn en zelfs hoofdpijn meebrengen.

De ontsteking wordt in het gros van de gevallen veroorzaakt door een simpel virus en gaat na drie tot vier dagen over zonder dat ze levensbedreigend is.

Moet u naar de dokter?

Het probleem bij baby’s is dat diarree heel snel (soms al na enkele uren) uitdroging kan veroorzaken en dat kan gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat u onder de volgende omstandigheden snel reageert:

  • De diarree of het braken houdt al meer dan twee dagen aan.
  • Er is bloed in de stoelgang.
  • De baby is nog geen zes maanden oud.
  • Het gaat echt om overvloedige stoelgang (meer dan acht keer per dag)
  • De koorts is vrij hoog.
  • Het kind wordt apathisch.
  • Zijn gezichtskleur is bleek of zelfs grijzig.

Rehydratatieoplossingen, een must

Rehydratatieoplossingen zijn poeders die met wat water vermengd kunnen worden en daarna aan het kind te drinken gegeven worden, ook aan borelingen.
Ze gaan uitdroging tegen door vocht en minerale zouten in het lichaam aan te voeren. Ze kosten weinig, bewaren heel goed en zijn vrij makkelijk in gebruik. Alle ouders met jonge kinderen doen er goed aan om er in huis te hebben.
Het enige probleem is dat het niet evident is om te weten wanneer een kind er nodig heeft. De tekenen van uitdroging (lichtjes ingezakte fontanel, droge mond en huilbuien zonder tranen, wallen onder de ogen, apathisch gedrag, grijzige gezichtskleur, meer dan 5% gewichtsverlies, enz.) zijn niet makkelijk te herkennen, zeker niet als het kind al niet in vorm is door de darmklachten.

Daarom zijn de huidige aanbevelingen om kleine kinderen naast hun normale voeding ORS te geven (Oral Rehydration Solution) zo gauw er diarree de kop op steekt.  

Denk eraan dat ook elke andere drank dan ORS nuttig is om een kind te rehydrateren. Als een kind nog de borst en/of melkflesjes krijgt, kunt u afwisselend een flesje geven met melk en eentje met ORS.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2014 - 15h58

Prof. Philippe Lepage, diensthoofd algemene pediatrie in het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (Brussel).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hydrateren loont Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

Zakjes voor orale rehydratatie zijn heel nuttig. Ze worden te weinig gebruikt, hoewel ze een efficiënte orale, preventieve en genezende behandeling vormen tegen uitdroging bij zuigelingen en jonge kinderen, iets wat wel eens voorkomt bij diarree en a...

Acute diarree bij kinderen: let op dehydratie! Geüpdatet op 17/08/2009 - 00h00

Veelvoorkomend bij zeer kleine kinderen, vereist diarree gewoonlijk geen speciale therapeutische behandeling. Dat betekent echter niet dat we diarree mogen onderschatten: blijf waakzaam, onder meer om dehydratie (uitdroging) te voorkomen.

Moederschap: succesvol met de pasgeboren baby naar huis Geüpdatet op 26/04/2016 - 14h39

Voor een jonge moeder die met haar kersverse baby de kraamkliniek verlaat, is het vaak een sprong in het onbekende. Ze moet het nu doen zonder de permanente bijstand en hulp van de vroedvrouwen waarop ze sinds de bevalling kon rekenen. Toch is er gee...

Een antidiarreedieet voor uw baby Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Diarree komt frequent voor bij jonge kinderen en gaat vaak gepaard met buikpijn en soms met koorts. Het is een probleem dat ernstig moet worden genomen. Zodra er sprake is van losse stoelgang moet het kind een antidiarreedieet volgen.

Meer artikels