PUBLICITÉ

Baby’s en computers

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/06/2012 - 11h30
-A +A

De mini-computers en toetsenborden voor baby’s zijn bijna op hun retour. Op de meeste tablets zijn vandaag ook toepassingen te vinden die geschikt zijn voor de allerkleinsten.

Maar moeten kinderen wel al zo vroeg kennis maken met de computer?

PUB

Waarom vinden de allerkleinsten computers zo leuk?

Thuis en op school is de computer een tool om te leren maar ook om spelletjes te doen. Kleine kinderen zijn van nature zeer vlug weg met dit nieuwe en interactieve medium en ze zijn er dol op. 

De eerste softwareprogramma’s voor de allerkleinsten (vanaf 18 maanden) zijn zeer speels opgevat en herhalen in een andere vorm allerlei activiteiten waarmee ze vertrouwd zijn: kleuren, bouwen en eenvoudige redeneerspelletjes.  Later, rond 5-6 jaar, kunnen ze dan de eerste lesjes in lezen en schrijven krijgen.

 

Moeten we onze baby’s voor de computer zetten?

Er zijn natuurlijk argumenten tegen. Obesitas bij kinderen is een heuse plaag aan het worden en dat wordt voor een deel toegeschreven aan het zittend leven dat almaar meer kinderen leiden. De computer is net als de televisie een van de hoofdschuldigen. En nemen we ook geen risico door onze baby’s in de informatica te willen inwijden?

  • Een kind moet iets kunnen aanraken, voelen en bewegen om te ontdekken, te leren en de fantasie te voeden. Maar de bestaande softwareprogramma’s zijn programma’s die weinig ruimte laten voor echt initiatief.
  • Concrete ervaring met speelgoed (blokken, poppen, enz.) is de eerste stap in het ontdekken. Die fase is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de verbeelding. Bestaat het gevaar niet dat we die fases gewoon overslaan als we ze al zo vroeg zulke abstracte dingen voorschotelen?
  • Abstracte dingen - bijvoorbeeld dat het aanraken van de muis deze of gene handeling op het scherm van op een afstand veroorzaakt - zijn moeilijk te begrijpen voor een kind onder de drie jaar. Is een kind er klaar voor? En heeft dit wel zin? Ze hebben al zo veel andere dingen te leren op die leeftijd.

 

De snelle opeenvolging van de beelden op de computer, de snelle afwisseling van kleuren en het felle licht vermoeit de ogen sneller en overprikkelt het visuele systeem. Volgens sommige mensen is het materiaal ook niet geschikt voor zulke kleine kinderen.

 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/06/2012 - 11h30 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/06/2012 - 11h30
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeten baby's al de muis kunnen hanteren? Geüpdatet op 01/02/2005 - 00h00

Educatieve cd-roms voor kinderen tussen 18 en 36 maanden gaan als zoete broodjes de deur uit, en de speciale toetsenborden voor baby's en mini-pc's zijn niet meer weg te denken uit de speelgoedrekken. Maar is het wel aan te raden om kinderen zo vroeg...

Help, mijn kind is verslaafd aan het internet! Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Steeds meer jongeren en ook volwassenen kampen met een internetverslaving, ook wel cyberverslaving genoemd. Hoe weet je of je kind echt verslaafd is aan internetten en de personal computer (pc)? En wat kunt u doen als uw kind verslaafd is?

Meer artikels