PUBLICITÉ

Baby in stuitligging: een keizersnede verkleint het risico op urine-incontinentie

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00
-A +A

Veel vrouwen zijn incontinent na de bevalling. Het risico is nog groter in geval van stuitligging. Met een keizersnede kan dat worden voorkomen.

PUB
Overzicht

Urine-incontinentie is een frequente bijwerking van de bevalling. Tijdens het uitdrijven van de baby worden de spieren en met name de spieren van de blaassfincter aanzienlijk uitgerekt, wat tot gevolg kan hebben dat ze niet meer goed werken. De spieren worden uiteraard nog meer uitgerekt als de baby zich in stuitligging bevindt. Perineale revalidatie vermindert de frequentie van incontinentie na de bevalling aanzienlijk, maar toch blijven talrijke vrouwen nog kampen met dit probleem.

Na rijp beraad

Een studie die in het Amerikaanse tijdschrift JAMA werd gepubliceerd, toont aan dat vrouwen minder vaak incontinent zijn als een keizersnede wordt uitgevoerd wegens stuitligging. De wijze van bevalling (via keizersnede of langs natuurlijke weg) heeft helemaal geen invloed op de verschillende onderzochte parameters, zoals pijn, hervatting van seksuele betrekkingen, een eventuele depressie of contact met het kind. Jonge moeders mogen dus worden gerustgesteld wat de eventuele gevolgen van een keizersnede betreft.

Zwangere vrouwen moeten zich tijdens de zwangerschap dus regelmatig laten volgen. In geval van stuitligging kan eventueel een keizersnede in overweging worden genomen en de moeder kan er zich dan in alle sereniteit op voorbereiden. Spreek erover met uw gynaecoloog.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00 Hannah, Journal of American Medical Association 2002; 287: 1822-1831. http://jama.ama-assn.org/issues/v287n14/abs/joc11892.html Urine-incontinentie: een frequent probleem dat kan worden behandeld! http://www.femistyle.be/fr/kids/incontinence.shtml
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Keizersnede: minder kans op incontinentie Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Urine-incontinentie is één van de meest voorkomende en meest hinderlijke complicaties na de bevalling. Bij een keizersnede ligt dit risico veel lager dan bij een natuurlijke bevalling.

Keizersnede: wat zijn de risico’s voor het kind? Gepubliceerd op 10/12/2012 - 13h56

De beslissing om al dan niet over te gaan tot een keizersnede hangt af van verschillende elementen. De chirurg moet altijd de gezondheid van de moeder en het kind voor ogen houden . Maar welke risico’s loopt een kind dat via een keizersnede geboren w...

Meer artikels