PUBLICITÉ

Baby en zijn spiegelbeeld

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/01/2004 - 00h00
-A +A

Baby's zijn zich bij de geboorte niet bewust van hun lichaam. Ze leren slechts geleidelijk onderscheid te maken tussen het "ik" en de "ander". Dit ontwikkelingsstadium wordt meestal de "spiegelfase" genoemd, want als het kind zichzelf bekijkt in de spiegel, herkent het zichzelf.

PUB

Op welke leeftijd krijgen baby's een identiteitsbesef?

Een moeilijke vraag. Vast staat dat het kind rond zijn tweede zichzelf begint te herkennen in de spiegel. Het gaat hier echter om een geleidelijk proces. Rond vier maanden bekijkt de baby zichzelf met veel plezier in de spiegel en gesticuleert het ook graag. Hij zou zich echter op dezelfde manier gedragen tegenover een ander kind. Maar als zijn moeder achter hem gaat staan, herkent hij haar perfect. In die periode is hij zich dan ook volop aan het ontwikkelen. Rond zeven of acht maanden groeit zijn belangstelling voor spiegels. Op die leeftijd heeft hij al zijn lichaam verkend met zijn handen of zijn mond, en kan hij vertrouwde gezichten onderscheiden van onbekende gezichten. Maar er is nog meer: hij begint tegen zijn spiegelbeeld te praten en grimassen te maken. Op die manier ontwikkelt hij geleidelijk zijn zelfbewustzijn. Rond 12 à 18 maanden stelt hij tot zijn verbazing vast dat de bewegingen die hij ziet in de spiegel, zijn eigen bewegingen perfect imiteren. Hij speelt met zijn handen en gaat naar zijn spiegelbeeld toe, zonder echt te beseffen dat híj het is. Na 18 maanden merkt hij dat het beeld het aangereikte voorwerp niet vastneemt. Hij kan daar onrustig door worden en vermijden om in de spiegel te kijken.

Sommige ouders beweren dat hun kind zichzelf goed herkent vóór zijn tweede. Maar hoe kunnen ze daar zo zeker van zijn? De specialisten gebruiken daarvoor bepaalde trucs:

  • als uw baby zichzelf bekijkt in de spiegel, ga dan geruisloos achter hem staan. Draait hij zich om als hij u ziet, dan zit hij in de spiegelfase. Hij heeft begrepen dat het om uw spiegelbeeld gaat, anders zou hij voor zich uit blijven kijken;
  • breng ongemerkt een vlekje verf aan op zijn voorhoofd en zet hem vervolgens voor een spiegel. Brengt hij zijn hand naar de spiegel om het vlekje aan te raken, dan wijst dit erop dat hij zich nog niet bewust is van zijn spiegelbeeld. Als hij daarentegen zijn voorhoofd aanraakt, dan weet hij dat het om zijn spiegelbeeld gaat.

Aarzel niet om een spiegel in de kinderkamer te hangen: uw baby zal er beslist belangstelling voor krijgen. Kies wel een grote en onbreekbare spiegel, zodat het kind zichzelf volledig kan zien (het beste is om de spiegel zo laag mogelijk te hangen, met de onderkant tegen de grond).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/01/2004 - 00h00 Anne Bacus, " Guide des mamans débutantes " (" Gids voor kersverse moeders "), Ed. Marabout.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op elke leeftijd een nieuwe ontdekking Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Spelen gebeurt spontaan en instinctief. Bovendien is het een essentieel element voor een goede fysieke, psychische en sociale ontwikkeling van de baby. Op die manier leert en begrijpt hij elke dag steeds meer, ontwikkelt hij zich en past hij zich aan...

Meer artikels